Info servis

Cimeša: promjena u mentalnoj podlozi poslovnih odluka donosi uspjeh

Kvalitetna organizacija i sposobnost prilagođavanja i učenja o promjenama, omogućuju tvrtkama da ostvaruju bolje ekonomske rezultate, istaknuo je na prezentaciji "Ples promjena u hrvatskim organizacijama" predsjednik Društva za organizacijsko učenje Hrvatske (DUOH) Miljenko Cimeša.

Da bi poslovna organizacija mogla slijediti dinamične promjene u poslovnom i društvenom okruženju, ona se mora unutar sebe mijenjati i to tako da primjene zahvate njezin najdublji kod, a to su mentalni sustavi koji su podloga stilu i upravljanja.

Kao jednu od ilustracija uspješne transformacije mentalne podloge donošenja poslovnih odluka, Cimeša je istaknuo iskustvo američkog proizvođača automobila Ford. Tamošnji menadžment, početkom šezdesetih godina načinio je analizu tržišta za nove modele automobila te marke, na osnovu pretpostavljene socio-ekonomske segmentacije tržišta na nižu, nižu srednju, srednju, višu i visoku klasu. Uslijedili su vrlo loši rezultati prodaje, koje Cimeša i autori na koje se poziva objašnjavaju zastarjelom mentalnom slikom o izgledu potencijalnog tržišta. Naime, kao rezultat dotad nezabilježenih stopa rasta u SAD-u, kupovna moć stanovništva je porasla pa je materijalni status postao manje značajna varijabla u segmentaciji tržišta, a u prvi plan je u tom pogledu nastupio životni stil kao onaj koji diferencira razne tržišne segmente. Razmišljajući na taj, tada novi način, Ford je proizveo legendarni "Thunderbird" koji je polučio veliki tržišni uspjeh i postigao kultni status.

Jasno je stoga, naglašava Cimeša, pozivajući se na ideju koju je u knjizi "Ples promjene" razradio poznati američki teoretičar Peter Senge, da promjene moraju zahvatiti prije svih menadžment tvrtki. Sam menadžment, međutim, podvukao je Cimeša, mora osigurati povoljnu klimu za promjene u cijeloj organizaciji.

Drugim riječima, promjene bi trebale biti pokrenute kao rezultat procesa učenja, u kojem ih može inicirati svaki član organizacije, pa je u tom smislu vođa svatko tko prepozna problem i pokrene pozitivnu promjenu. Nasuprot takvom stilu, kaže Cimeša, kod nas, ali u značajnoj mjeri i u razvijenom svijetu, u poslovnim organizacijama promjene se pokreću autoritetom, a umjesto na učenje, menadžment se koncentrira na slamanje eventualnog otpora pri promjenama koje propisuje drugima. Za razliku od dubokih i trajnih promjena u prvom slučaju, promjene koje se zasnivaju na autoritetu su kratkoročne i ne donose značajnije poslovne rezultate. Ponajviše zbog toga, 60 do 80 posto inicijativa za promjene promašuje ciljeve ili ne ostvaruje planirane rezultate, zaključio je Cimeša.

Hina