Info servis

Pavić: zbog Slobodne Dalmacije EPH spreman prodati udio u "Tisku"

Ukoliko Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja moguću kupnju dionica Slobodne Dalmacije od strane Europapress Holdinga (EPH) ocijeni kao koncentraciju na hrvatskom tržištu distribucije tiska, EPH je spreman prodati svoj vlasnički udio u "Tisku", izjavio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Uprave EPH Ninoslav Pavić.

EPH će saslušati sve eventualne primjedbe Agencije i postupit će kako će od njih bit zatraženo, odnosno ukoliko Agencija u tom poslu pronađe elemente koji bi mogli biti opasni po 'fer' tržišnu utakmicu, spremni smo s partnerima u Tisku raspravljati o prodaji udjela, izjavio je Pavić.

Na upit o koncentraciji na medijskom tržištu, pak, Pavić je ustvrdio kako bi kupnja Slobodne Dalmacije u tom smislu bila upitna tek kad bi EPH sam sa svojim izdanjima već sada imao više od 40 posto hrvatskog medijskog tržišta. Međutim, uključujući elektroničke medije, EPH trenutno drži 7 do 8 posto tržišta, a samo na tržištu tiskanih medija oko 30 posto, procjenjuje Pavić.

Slobodnu Dalmaciju ne tretiramo samo kao poduzeće koje želimo preuzeti, već kao regionalnog dalmatinskog izdavača za kojeg želimo da se razvija, ustvrdio je predsjednik Uprave EPH, dodavši kako imaju jasne komercijalne i poslovne interese oko kupnje te kuće te kako drže da na poslovnom planu mogu napraviti takve sinergijske korake koji će opravdati kupnju.

Uz kupnju Slobodne Dalmacije EPH vezuje i planove stvaranja jakog regionalnog medijskog središta u Splitu, primjerice osnivanjem Hrvatske novinarske akademije, koju bi financirali kroz deset godina te razvojem Agencije za promociju turizma, ponajprije koristeći snagu izdanja EPH i njihovog suvlasnika njemačkog WAZ-a. Također, kako EPH ne posjeduje vlastite tiskare, dio izdanja - mjesečnika i dvotjednika, tiskalo bi se u tiskarama Slobodne Dalmacije, kazao je Pavić.

Današnju konferenciju za novinare EPH je organizirao kako bi detaljnije predstavio svoju ponudu za kupnju 34,63 posto vrijednosti temeljnog kapitala Slobodne Dalmacije, koja je jučer otvorena u Hrvatskom fondu za privatizaciju.

Ponuda EPH ukupno je vrijedna 535,2 milijuna kuna, od čega je 24,5 milijuna kuna (nominalna cijena) ponuđeno za kupnju dionica, 55,5 milijuna kuna ponuđeno je kao 'posebna naknada' HFP-u kada se ispune svi uvjeti iz ugovora, za dokapitalizaciju predviđeno je ukupno 355,2 milijuna kuna, a 100 milijuna kuna za povećanje plaća radnicima u idućih pet godina.

Hina