Info servis

Istraživanja: tvrtke relativno slabo ocjenjuju efikasnost poslovnih udruženja

Hrvatske tvrtke relativno slabo ocjenjuju efikasnost poslovnih udruženja (PU), naročito neadekvatnost usluga koje pružaju, jedan je od glavnih nalaza istraživanja "Razvoj poslovnih udruženja u Hrvatskoj" kojeg je proveo Institut za međunarodne odnose (IMO) u suradnji s američkim Center for International Private Enterprise (CIPE).

Prema rezultatima tog istraživanja svega 35 posto poduzeća drži da poslovna udruženja pružaju pravovremene i adekvatne usluge, a znatan dio tvrtki, njih 25 posto je bez čvrstog mišljenja o PU. To, ističu istraživači, govori u prilog tezi da još uvijek postoji dio poslovne zajednice koji ne prepoznaje ta udruženja kao važnog institucionalnog čimbenika u pružanju potpore poduzećima.

Istraživanje, koje će javno biti predstavljeno sutra, temelji se na rezultatima ankete na reprezantativnom uzorku 300 poduzeća iz Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Zadra, Pule i Varaždina, a za finalni izvještaj korišteni su i ostali dostupni relevantni podatci, npr. iz Izvješća o konkurentnosti Hrvatske iz 2002.

Poslovna udruženja služe kao organizirana institucionalna podrška poduzetnicima - članovima u promicanju i zastupanju njihovih interesa, te su važan element poslovne zajednice. Pretpostavlja se, ističu iz IMO-a, da je u Hrvatskoj registriran značajan broj poslovnih udruženja, međutim, nedostaju potpuni podatci o njihovu broju, broju njihovih članova i organizaciji članstva, o vrsti i kvaliteti usluga koje pružaju.

Prema rezultatima istraživanja jedna od glavnih zamjerki tvrtki upućenih poslovnim udruženjima je neadekvatnost, nezadovoljavajući raspon ponuđenih usluga, a ne toliko njihova kvaliteta.

Rezultati istraživanja tako pokazuju da postoji djelomični nesklad između usluga koje PU pružaju i usluga koja poduzeća očekuju. Tako npr. poduzeća na prvo mjesto po važnosti stavljaju pružanje informacija o promjenama zakonodavnog okvira, dok je to treća po redu usluga koju udruženja najčešće pružaju.

Poduzećima je na drugom mjestu pružanje savjeta o poslovanju, dok je to na petom mjestu usluga na listi usluga koje PU pružaju, a čini se da poslovna udruženja prevelik naglasak daju organiziranju sajmova i poslovnih usluga, jer je ta usluga na njihovom drugom mjestu, dok je poduzećima to na šestom mjestu.

O tome govore i podatci o najvažnijim razlozima za neučlanjenje tvrtki u PU - nedovoljna atraktivnost usluga razlog je u 22 posto slučajeva, u istom postotku (22 posto) razlog je uvjerenje da PU neće zastupati interese poduzeća, potom manjak informacija (19 posto), te općenito negativno mišljenje o PU (15 posto).

Rezultati istraživanja također pokazuju da postoji značajan broj tvrtki koje plaćaju članarinu, a ne koriste usluge poslovnih udruženja - 22 posto poduzeća-članova PU nije koristilo usluge u posljednje tri godine.

Rezultati govore i da je većina poduzeća zadovoljna kvalitetom korištenih usluga - oko 75 posto ispitanih tvrtki je u potpunosti ili uglavnom zadovoljno kvalitetom, a samo šest posto bilo je u potpunosti razočarano. Na prvi pogled to je u kontradikciji s ranije navedenim stavovima, ali, istraživači ističu kako je glavna zamjerka poduzeća neadekvatnost usluga, a ne njihova kvaliteta.

Hina