Info servis

Dolar oslabio prema euru, no ojačao prema jenu

Dolar je danas na svjetskim tržištima deviza oslabio prema euru, ali je ojačao prema jenu uslijed polemika oko rezultata tajvanskih predsjedničkih izbora, koji su blago pritisnuli japansku valutu.

Dolar je tako oslabio prema euru, koji trenutno stoji 1,2285 dolara. No, ojačao je prema jenu, dosegnuvši 107,04 jena.

"Tajvan i blago klizanje cijena dionica pogodili su jen", kazao je glavni ekonomist u tvrtki ECU Group, Neil MacKinnon. Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se za 0,9 posto, dok su cijene tajvanskih dionica do zatvaranja oslabile 6,68 posto nakon što je tajvanski vrhovni sud prihvatio oporbeni zahtjev da provjeri rezultate predsjedničkih izbora.

Analitičari kažu da su podršku dolaru u odnosu na jen pružili izgledi za daljnjim intervencijama japanske središnje banke Bank of Japan (BOJ) s ciljem slabljenja japanske valute čije jačanje šteti tamošnjim izvoznicima.

"Sada se bližimo kraju fiskalne godine te je moguć i dalje rizik da BOJ intervenira na valutnim tržištima", kazala je Sabrina Jacobs, analitičarka u Dresdner Kleinwort Wassersteinu. "Prilično sam sigurna da će ponovno doći na tržište prije završetka ove fiskalne godine".

Tržište također razmatra posljedice jutrošnjeg ubojstva osnivača i duhovnog vođe palestinskog pokreta Hamasa šeika Ahmeda Yassina.

Euro je, po riječima analitičara, u međuvremenu obnovio svoje jačanje prema dolaru, iako bi se ovotjedni gospodarski pokazatelji iz eurozone mogli pokazati zaprekom tome. Podaci poput indeksa poslovne klime njemačkog Ifo instituta mogli bi zaustaviti jačanje eura i održati na životu izglede za smanjenjem kamatnih stopa u eurozoni, izjavila je Jacobs.

"Svi ovotjedni pokazatelji iz eurozone vjerojatno će podržavati spekulacije da je potrebno smanjiti kamatne stope, a to bi moglo blago pritisnuti euro", kazala je Jacobs.

Euro je u današnjim okolnostima nešto ojačao i prema jenu, te trenutno iznosi 131,51 jen.

Hina