Info servis

U HFP-u potpisan ugovor o otkupu dionica PPK Valpova od Ive Brzice

Ugovor o otkupu 42 posto dionica PPK Valpova od tvrtke Novocommerce u vlasništvu Ive Brzice potpisan je danas u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP), doznaje se iz HFP-a, no bez detalja o tom ugovoru.

Kako su početkom ovog tjedna najavljivali iz HFP-a, na potpisivanje Ugovora, temeljem kojeg bi država za 19 milijuna kuna od Brzice otkupila 42 posto dionica PPK Valpova, Fond bi išao u dogovoru s malim dioničarima, koji bi se trebali složiti sa sadržajem ugovora, odnosno izraziti spremnost da Fond ima većinu u Nadzornom odboru (tri od pet članova) PPK Valpova.

Mali su dioničari pak smatrali da bi, s obzirom da imaju više od 50 posto dionica, oni trebali imati većinu u Nadzornom odboru.

Većinu u NO-u u Fondu su tražili na šest mjeseci, tijekom kojih bi se u PPK Valpovu provela revizija i ustanovilo stvarno stanje u društvu.

Otkupom 42 posto, HFP bi postao vlasnikom nešto manje od 46 posto PPK Valpova, dok su mali dioničari vlasnici više od 50 posto dionica, a u HFP-u kažu kako je riječ o dionicama stečenima putem ESOP programa koje još uvijek nisu u potpunosti otplaćene.

U HFP-u su početkom tjedna (16. ožujka) istaknuli kako će se Fond za otkup 42 posto dionica morati zadužiti kod poslovne banke.

Paket od 42-posto dionica PPK Valpova trebao bi se prodati putem burze i na taj način vratiti kredit. Ukoliko se to ne dogodi, aktiviralo bi se jamstvo Ministarstva financija te bi kredit bio vraćen novcem poreznih obveznika. Većinom u NO-u Fond tako zapravo želi mogućnost da utječe na odluku što će se u budućnosti događati s tim dionicama i samim društvom.

Na inzistiranje malih dioničara, iz Fonda je tada također rečeno da će se u ugovor o otkupu dionica PPK Valpova izričito navesti da Ivo Brzica više neće moći, ni sam niti putem trećih osoba, stjecati dionice PPK Valpova, što u HFP-u drže najjačom garancijom koja se u tom smislu može staviti u kupoprodajni ugovor.

Hina