Info servis

Neto dobit Croatia Osiguranja 75 milijuna kuna; predlaže se dividenda od 112 kuna

Vodeće hrvatsko osiguravajuće društvo, Croatia osiguranje d.d., poslovnu je 2003. završilo s neto dobiti od 74,9 milijuna kuna, a Uprava predlaže isplatu dividende od 8 posto, odnosno 112 kuna po dionici, istaknuo je danas predsjednik Uprave CO-a Marijan Ćurković na konferenciji za novinare.

Predstavljajući poslovne rezultate tvrtke za 2003. Ćurković je istaknuo da je ukupan prihod tvrtke iznosio 2,73 milijarde kuna, ukupna premija 2,6 milijardi kuna, pri čemu je premija životnih osiguranja povećana na 206 milijuna kuna ili za 90 posto više osiguranika nego godinu prije. CO godinu završava sa bruto dobiti od 95,2 milijuna kuna, što je povećanje od 21,1 posto, porastom bilance od 5,3 posto te tržišnim udjelom od 46 posto, kazao je Ćurković.

Dionica Croatia osiguranja lani je bila prva dionica društva u državnom vlasništvu uvrštena u JDD kotaciju Zagrebačke burze, dok je već u listopadu donesena Odluka o uvrštenju svih redovnih i povlaštenih dionica Croatia osiguranja u prvu kotaciju Zagrebačke burze. Opravdanost odluke potvrdilo je i kretanje cijene dionica te ostvareni volumen trgovanja u 2003. godini, ističu u CO.

Od novosti u prošlogodišnjem poslovanju, prvi čovjek CO izdvaja osnivanje dobrovoljnog mirovinskog fonda Croatia osiguranje, potpisivanje Ugovora o poslovnoj suradnji s Vardar osiguranjem Skopje te kupnju i dokapitalizaciju Milenijum osiguranja u Beogradu. Ćurković ističe i da su u tijeku pregovori o novim regionalnim akvizicijama, a otkriva tek da je riječ o razgovorima sa tvrtkom u Sloveniji kao i drugim državama na području bivše Jugoslavije.

CO, dobitnica, i treći put zaredom, Zlatne kune za najbolje osiguravajuće društvo u 2003. godini, u poslovnoj 2004., godini u kojoj tvrtka slavi 120 godina postojanja, planira ukupan rast za 4,9 posto, odnosno premija na 2,76 milijardi kuna, prihoda na oko 2,8 milijardi kuna te bruto dobiti na 102 milijuna kuna.

Predsjednik Uprave Ćurković je na upit odgovorio kako Uprava nema nikakvih novih informacija vezanih uz daljnju privatizaciju tvrtke, ni za eventualne razgovore za Katoličkom crkvom.

Iz CO se doznaje da će 30. travnja biti održana skupština na kojoj će se izabrati novi Nadzorni odbor, kojemu je u nadležnosti rad Uprave. Sadašnja je uprava, kažu, došla temeljem natječaja, mandat joj još uvijek nije istekao, ali na vlasniku je da ocijeni kako je uprava radila.

U novom Nadzornom odboru CO, sukladno odluci Vlade, bit će Ivan Šuker (ujedno i predsjednik), Branko Vukelić, Ante Babić, Petar Čobanković, Andrija Hebrang i Damir Ostović.



Hina