Info servis

Telefonica kupuje mobilno poslovanje BellSoutha u Južnoj Americi

Španjolska telekomunikacijska tvrtka Telefonica danas je objavila da će kupiti mobilne poslovne operacije američkog BellSoutha u južnoj Americi za 4,75 milijardi eura.

Kako je objavljeno iz tog španjolskog diva, tim će spajanjem postati vodeći operator mobilne telefonije u Latinskoj Americi, te povećati broj pretplatnika za 10,5, na 41 milijun u 14 zemalja.

Njegov dio poslovanja mobilne telefonije Telefonica Moviles odsad će kontrolirati 35 posto južnoameričkog tržišta. Telefonica je najveći telekom operater u zemljama španjolskog govornog područja, s 21,6 milijuna fiksnih telefonskih linija u južnoj Americi.

BellSouth-ovo južnoameričko poslovanje rašireno je u Čileu, Peruu, Ekvadoru, Urugvaju, Gvatemali, Nikaragvi, El Salvadoru i Panami, dok se njegove glavne poslovne jedinice nalaze u Venezueli, Kolumbiji i Argentini.

Telefonica je objavila kako će taj sporazum podrazumijevati preuzimanje svih dugovanja tih operacija te kupnju manjinskih udjela.

DogovorenI posao s BellSouthom jedan je od dosad najvećih koje je poduzela Telefonica, koja širi svoje poslovanje u Meksiku i Brazilu na čelu sa sadašnjim predsjednikom uprave Cesarom Aliertom.

Po riječima analitičara, takvim će sporazumom Telefonici biti omogućeno povećanje udjela na brzo-rastućem južnoameričkom tržištu kako se zaoštrava konkurencija na domaćem tržištu. Telefonica je objavila da taj sporazum još moraju odobriti vlade južnoameričkih zemalja.



Hina