Info servis

Američki ulagači ohrabreni najavom zapošljavanja u industriji

Najava mogućeg porasta zapošljavanja u američkoj industriji oduševila je u ponedjeljak ulagače na američkim burzama te je potakla rast očekivanja u pogledu ključnog izvješća o zaposlenosti, najavljenog za kraj tjedna.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,9 posto, na 10.678 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 1,4 posto na vrijednosti, dosegnuvši 2.057 bodova.

"Na tržištu se općenito smatra da je stanje u gospodarstvu dobro", kazao je Ozan Akcin, tržišni strateg pri Puglisi&Co. "Mislim da gledaju u budućnost, a kompanije daju dobre procjene poslovanja".

Indeks američkog Instituta za upravljanje nabavom pokazao je najbrži porast od prosinca 1987, dosegnuvši 56,3 indeksna boda, prema u siječnju zabilježenih 52,9. Rast tog indeksa pokazuje i da su industrijski proizvođači stekli dovoljno povjerenja u oporavak aktivnosti da su spremni ponovno zapošljavati. Ulagači se stoga nadaju da će najnovije izvješće o zaposlenosti u SAD-u u veljači, najavljeno za petak, biti dobro.

Među vodećim dobitnicima bile su dionice naftnih kompanija, zbog uporne zabrinutosti u pogledu dovoljne opskrbe američkog tržišta benzinom. Najveća gubitnica, pak, bila je dionica Coca-Cole, čija je cijena potonula 0,7 posto, zbog novinskih izvješća da je podružnica te kompanije u Japanu pod istragom zbog navodnog preuveličavanja poslovnih rezultata kroz nekoliko godina.

Neki tržišni analitičari, međutim, upozoravaju da su dobici na tržištu dionica ograničeni zbog vjerojatnog povećanja kamatnih stopa kasnije ove godine, što uobičajeno smanjuje korporativne zarade.

Očekivanja snažnijeg gospodarskog rasta i porast poslovne optimističnosti potaknuli su jučer rast cijena europskih dionica na nove najviše razine u zadnjih 19 mjeseci. Londonski Ftse indeks ojačao je jedan posto, na 4.537 boda - najviše od srpnja 2002. Frankfurtski DAX skočio je 0,9 posto, na 4.054 boda.

Hina