Info servis

Europske dionice gotovo nepromijenjene

Vrijednosti europskih dionica danas se nisu previše mijenjale, pred današnje izlaganje čelnika američke središnje banke (Fed) Alana Greenspana o stanju u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Londonski Ftse indeks do podneva je pao neznatnih tek 0,02 posto, na 4.496 bodova. Frankfurtski DAX spustio se na 3.988 bodova, oslabivši 0,08 posto.

Dok sezona korporativnog izvještavanja u Europi polako doseže vrhunac, stratezi ističu kako iznenađujući podaci o dobitima sada više utječu na cijene dionica nego tijekom proteklih nekoliko godina, kada su tržišta bila više zabrinuta makroekonomskim kretanjima.

"Kada neka kompanija objavi razočaravajuće rezultate dolazi do snažne tendencije za lošu izvedbu cijene njezinih dionica tijekom idućih 30 dana", kazao je Bill McQuaker, strateg CSFB-a.

Od značajnijih kretanja danas ističe se Brambles Industries, čije su dionice oslabile 5,7 posto, nakon što je taj najveći svjetski opskrbljivač teretnih paleta objavio da je zabilježio 44-postotni pad neto dobiti u prvoj polovici poslovne godine, izazvan troškovima restrukturiranja i rastom australskog dolara.

Nadalje, dionice banke HBOS oslabile su 3,6 posto, budući su ulagači ostvarivali dobitonosne prodaje nakon što su izazvali rast cijene njezinih dionica pred objavu tromjesečnih rezultata, koji su se pokazali u skladu s očekivanjima. Dionice Barclaysa su također oslabile, i to 3 posto.

Britanski osiguravatelj Aviva današnji je, pak, najveći blue-chip dobitnik, s rastom cijena dionica od 3,3 posto nakon što je potvrdio rast godišnje operativne dobiti od 11 posto, uslijed rasta cijena i smanjivanja troškova u njegovim ograncima za životno i opće osiguranje.

Kasnije danas, pažnja ulagača okrenut će se ka izlaganju predsjednika Fed-a Alana Greenspana o stanju u gospodarstvu pred odborom za proračun američkog kongresa.

Nikkei indeks Tokijske burze ojačao je 0,14 posto, na 10.658 bodova.



Hina