Info servis

MOMSP objavio nove natječaje za potpore razvojnim programima

Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo objavilo je danas posljednji u nizu natječaja za dodjelu potpora, i to u Programu za razvoj zadruga - organizatora ekološke proizvodnje.

Ovaj je program namijenjen razvoju zadruga - organizatora ekološke proizvodnje, a cilj je poticanje ekološke proizvodnje u okviru zadružnog oblika organiziranja sa svrhom očuvanja zdravlja, zaštite okoliša te zaštite potrošača. Naglasak Programa je u animaciji mladih u ruralnim krajevima za pokretanje ovakvog načina proizvodnje, ističu u Ministarstvu.

Tijekom ožujka Ministarstvo je objavilo još dva natječaja, i to za dodjelu potpora u Programu razvoja poduzetničkih inkubatora i za inovacije.

Korisnici potpora u Programu poduzetničkih inkubatora mogu biti županije, gradovi i općine te udruženja za osnivanje novih inkubatora, kao i postojeći inkubatori. Potpore će se, među ostalim, odobravati za kupnju objekta sa zemljištem, uređenje infrastrukture, opremanje prostora, nabavku opreme, i sl.

Programom za poticanje inovatorstva, pak, nastoji se stvoriti novi, prepoznatljivi hrvatski proizvod konkurentan na domaćem i stranom tržištu. Korisnici ovog programa mogu biti inovatori, a potpore će se odobravati za zaštitu industrijskog vlasništva, ispitivanje, ocjenu izvodljivosti i ispitivanje prototipa, kao i za nastupe na sajmovima.

U MOMSP-u podsjećaju da je tijekom prošle godine potpore u ukupnom iznosu od 936 tisuća kuna odobreno za osam inkubatora, dok je 64 inovatora dobilo ukupno 1,45 milijuna kuna poticaja.

Novi krug natječaja pokrenut je u veljači, kada su objavljeni natječaji za nekoliko razvojnih programa - za tradicionalne obrte, novoosnovane i učeničke zadruge, uvođenje i certificiranje upravljanja kvalitetom i okolišem prema normama ISO 9001/14001 te turističke kredite i poslovne zone. Kako su objavili iz tog ministarstva, svi natječaji otvoreni su do daljnjeg, odnosno do utroška novca predviđenog za poticaje.

To se ne odnosi jedino na natječaj za potpore za očuvanje i razvoj tradicionalnih obrta, koji će zbog velikog interesa obrtnika biti ponovljen do kraja ove godine.

Hina