Info servis

Uspješna godina za Grupu Nove banke

Grupacija Nove banke, koju čine Nova i Dubrovačka banka, prošle je godine poslovala s dobiti u iznosu od 76 milijuna kuna, što predstavlja značajan uspjeh u odnosu na 2002. godinu, kada je Grupa zabilježila gubitak od 66 milijuna kuna, istakli su danas na konferenciji za novinare predsjednici uprava Nove i Dubrovačke banke Damir Odak i Vlaho Sutić.

Uspješni rezultati, rečeno je, proizlaze iz primjene dobre poslovne strategije i uspješnog operativnog restrukturiranja grupe Nove banke, a rast prihoda izravno proizlazi iz jačeg kreditiranja građana, uz restrukturiranje i umjeren rast bilance.

Prihodi od kamata grupacije, naime, porasli su za 38,6 posto u odnosu na 2002., dok su troškovi istodobno smanjeni za 15 posto.

Pripreme za spajanje Nove i Dubrovačke banke su u tijeku, kazao je Odak, dodavši kako bi taj proces trebao biti dovršen do kraja turističke sezone, a najavio je i reduciranje broja zaposlenih za oko 15 posto, odnosno sa sadašnjih 1.200, na oko tisuću.

Također, za ožujak je najavljeno povećanje kapitala Dubrovačke banke u iznosu od 3 milijuna eura.

Prošlogodišnji uspjeh Nove banke, kazao je Odak, govorio o tome kako složeni financijski projekt kao što je bilo spajanje triju regionalnih banaka može u kratkom vremenu donijeti pozitivni rezultat primjenom znanja, stručnosti te predanim radom menadžmenta i zaposlenih.

Dodao je kako su srednjoročni poslovni ciljevi grupe Nove banke daljnji rast bilance i financijskog rezultata grupe, kao i podupiranje razvoja regija u kojima banke iz grupacije Nove banke posluju.

Nova banka je nastala 2002. godine spajanjem Dalmatinske, Istarske i Sisačke banke, a njen vlasnik - investicijski fond kojim upravlja Charlemagne Capital Ltd. u ožujku 2002. kupio je i Dubrovačku banku.

Hina