Info servis

Dolar ponovno pod pritiskom

Dolar je danas na svjetskim tržištima deviza oslabio prema euru, budući je tržište odlučilo zanemariti lošiji od očekivanog podatak o poslovnoj klimi u Njemačkoj, a čeka i najnovije izjave guvernera američke središnje banke Fed Alana Greenspana.

Dolar je u takvim okolnostima oslabio oko 0,12 posto u odnosu na euro, koji trenutno iznosi 1,2563 dolara. Nešto je na vrijednosti izgubio i prema jenu, te stoji 108,39 jena.

Američki se dolar tako srušio s nedavno zabilježene najviše razine u tri tjedna prema euru i tromjesečne u odnosu na jen. "Izgleda da je i dalje prisutno raspoloženje da se kupuje euro te posebice funta", kazao je Steven Pearson, valutni strateg iz Halifax Bank of Scotland Treasury Servicies.

Dolar je, osim prema euru, danas oslabio nekih pola posto prema funti i švicarskome franku. Od značajnijih podataka iz američkog gospodarstva očekuje se onaj o povjerenju potrošača u SAD-u. Osim toga, tržište iščekuje govor predsjednika Feda Alana Greenspana pred senatskim odborom za bankarstvo.

Iz njemačkog instituta za ekonomska istraživanja Ifo kazali su da pad indeksa poslovne klime u siječnju u najvećem europskom gospodarstvu šalje mali znak upozorenja glede oporavka te nalaže djelovanje radi držanja tečaja eura pod kontrolom. No, trgovci kažu da su tržišta prije objave indeksa očekivala još slabiju brojku, tako da je euro dobio blagu podršku. Danas je ojačao i prema jenu, nekih 0,27 posto, na 136,2 jena.

Hina