Info servis

Ministar Vukelić u Karlovcu

Za današnjeg posjeta Karlovcu ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić rekao je da će u početku ožujka Vlada raspravljati o novom programu poticanja malog i srednjeg poduzetništva te kako će nakon spajanja ministarstva poduzetništva i gospodarstva put do poticaja biti lakši.

Također je rekao da se već počelo raditi na izmjenama i dopunama Zakona o područjima posebne državne skrbi koji bi ulagačima omogućio znatne povlastice i olakšice. Vukelić je u Županijskoj komori u Karlovcu nakon cjelodnevna boravka u Županiji razgovarao s pedesetak gospodarstvenika, koji su od nove vlasti zatražili da odlučnije sprječava "sivu ekonomiju" i šverc.

"Siva ekonomija je poznata i drugdje u svijetu, ali ne u opsegu kao u nas. Teško je reći u kojim ju je rokovima moguće suzbiti, ali pri izradbi svih naših programa i planova vodimo računa o sivoj ekonomiji i oštro ćemo se obračunati s njom", rekao je ministar Vukelić.

Najavio je i transparentniji i djelotvornijii postupak javne nabave, s pozitivnom diskriminacijom domaćih proizvođača, posebno u velikim projektima koje subvencionira država.

Gospodarstvenici su se požalili da u izvozu hrvatskih proizvoda na strana tržišta potpuno izostaje potpora hrvatske diplomacije.

Vukelić je najavio, među ostalim, i suzbijanje uvoza nekvalitetne robe, ali ne i promjenu tečaja kune, koja, kako je rekao, mora ostati stabilna.

Za posjeta pogonima triju karlovačkih poduzeća najavio je konačnu konsolidaciju tvrtke Adriadiesela, opterećenu starim dugovima, te natječaj za privatizaciju Karlovačke mljekare KIM za što Hrvatski fond za privatizaciju te ministarstva gospodarstva i poljoprivrede izrađuju uvjete.

U tvornici Alstom Hrvatska ministar Vukelić susreo se s poslovodstvom predvođenim Joakimom Knospeom, koji mu je predstavio uspješne poslovne rezultate tvrtke koja izvozi 70 posto proizvodnje, istaknuvši da bi trebalo smanjiti poreze i ojačati domaće energetsko tržište.

Hina