Info servis

Osnovan Hrvatsko japanski poslovni klub

Na poticaj Hrvatske gospodarske komore (HGK), Japanskog centra pri Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa te Veleposlanstva Japana u Zagrebu danas je osnovana neprofitna organizacija Hrvatsko japanski poslovni klub (HJPK).

Između hrvatskih i japanskih gospodarstvenika već postoje brojni odnosi iz kojih su akumulirana mnoga dobra iskustva, a cilj je ove organizacije podijeliti ta dosadašnja iskustva sa svima koji bi od njih mogli imati koristi, rekao je otvarajući osnivačku skupštinu HJPK-a japanski veleposlanik Kaname Ikeda.

Cilj ove organizacije je promicanje suradnje između Hrvatske i Japana, posebice kroz poticanje ulaganja te gospodarske i trgovinske razmjene, i to kroz organizaciju konferencija, seminara, predavanja, skupova i zajedničkih sastanaka gospodarstvenika dviju zemalja, pružanje informacija ulagačima i sl.

Klub će biti otvoren za članstvo tvrtkama, neprofitnim organizacijama i pojedincima koji već surađuju ili imaju potencijale za suradnju s japanskim tvrtkama.

Inicijativa za osnivanje ovog kluba, među ostalim, došla je iz Japanskog centra pri Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, čiji je dekan Đuro Njavro istaknuo da ta poslovna škola jedina u Hrvatskoj već dvije godine polaznike poučava japanskom jeziku, te da su unazad godinu dana pokrenuti i japanski studiji.

Japanski je centar osnovan prije godinu dana u cilju povezivanja hrvatske i japanske akademske, kulturne i poslovne zajednice, a do sada je, primjerice, izdao prva dva turistička vodiča kroz Hrvatsku (Hrvatski Jadran i Plitvička jezera) na japanskom jeziku.



Hina