Info servis

Mol u 2003. - rekordni rezultati i neto dobit 447 milijuna USD

Mađarska naftna kompanija MOL objavila je da je u prošloj poslovnoj godini njena dobit, prije odbitaka kamata, poreza i amortizacije, porasla za 40 posto, na rekordnih 805,3 milijuna dolara.

Takav rezultat u MOL-u objašnjavaju ponajviše povoljnim okružjem za downstream poslove (poslovi nakon proizvodnje, a sve do prodaje), te konsolidaciji Slovnafta tijekom drugog tromjesečja prošle godine.

U prošloj je godini značajno porasla i neto dobit MOL-a - na 447 milijuna dolara, uglavnom zahvaljujući osnaženom poslovanju i odgođenom porezu od 36,5 milijardi forinti priznatom uslijed povoljnih poreznih učinaka reorganizacije plinskog poslovanja, navodi se u priopćenju o preliminarnim rezultatima poslovanja za 2003.

Prema tim podatcima, dobit MOL-a iz segmenta istraživanja i proizvodnje prošle je godine pala na 200,1 milijun dolara, dok su rezultati rafinerija i marketinga značajno povećani i dobit tog segmenta poslovanja iznosila je u prošloj godini 309,3 milijuna dolara.

MOL-ova dobit u segmentu zemnog plina u prošloj je godini iznosila 23,6 milijuna dolara, a u segmentu petrokemije 4 milijuna dolara.

Kapitalni izdatci i ulaganja MOL-a u prošloj su godini povećani na 1,64 milijarde dolara (2002. ti su izdatci iznosili 347,4 milijuna dolara). Razlog tomu su, ističu u MOL-u, uspješan završetak transakcije zapadno-sibirskog ZMB-a, kupnja većinskog udjela u Slovnaftu, te kupnja 25 posto plus jedne dionice Ine.

MOL-ov pokazatelj zaduženosti na dan 31. prosinca prošle godine iznosio je 34 posto (krajem 2002. bio je 31 posto), a neto dug je na zadnji dan prošle godine iznosio 351,5 milijardi forinti (više od 1,5 milijardi dolara), navodi se u priopćenju.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernadi, kako se prenosi, izjavio je da je MOL Grupa u prošloj financijskoj godini postigla rekordne poslovne rezultate zahvaljujući poboljšanjima učinkovitosti, sinergijskim pogodnostima realiziranim u suradnji s MOL-ovim partnerima, te općenito povoljnom industrijskom okružju.

Prošlu je godinu obilježio i napredak u većini ključnih strateških segmenata koji su Grupu MOL bolje pozicionirale u regiji, ističe Hernadi.

MOL je tako nastavio svoje partnerstvo sa Slovnaftom, te uspješno završio transakciju kojom je uspostavljeno partnerstvo s hrvatskom naftnom kompanijom Inom. "Akvizicija 25 posto plus jedne dionice Ine temeljena je na našoj detaljnoj analizi stvarne vrijednosti kompanije i potencijalnih pogodnosti suradnje, te predstavlja daljnji značajan korak naprijed za Grupu u strateškom baltičko-jadranskom koridoru. Kao Inin strateški partner težit ćemo pomoći Ini u poboljšanju učinkovitosti, optimiziranju ulaganja i iskorištavanju prvih sinergija", ističe Hernadi.

Hina