Info servis

Prihodi od mobilnih usluga do 2008. će doseći 126 milijardi dolara

Prihodi od usluga mobilne telefonije u svijetu će do 2008. doseći 126 milijardi američkih dolara, odnosno više nego dvostruko u odnosu na razine u 2003, pokazalo je jedno danas objavljeno istraživanje.

Prema istraživanju koje je provela grupacija ARC, a objavio poslovni list The Business Times, ključni čimbenici rasta prihoda bit će slanje pisanih poruka, glazba i igrice. U istraživanju su obuhvaćeni samo vodeći giganti mobilne telefonije.

Predviđa se da će slanje poruka do 2008. generirati do 84 milijardi dolara prihoda od usluga mobilne telefonije u svijetu. "Nove mobilne usluge neutralizirat će očekivani prijelaz s glasovnih poziva na poruke", kazao je glavni autor izvješća, Richard Jesty.

Očekuje se da će prihodi od glasovnih poziva rasti nešto sporije, ali će cjelokupno tržište mobilne telefonije nastaviti rasti, s rastom popularnosti pisanih poruka, igrica i glazbenih usluga.

"Očekujemo širenje tržišta mobilnih usluga na šire potrošačko tržište, kao i na poslovne korisnike", kazao je Jesty. Drugi po veličini generator prihoda bit će zabavljačke usluge, dodao je on, s udjelom u ukupnim prihodima od preko jedne petine do 2008.

Hina