Info servis

Slovenski parlament idućeg mjeseca o financijskoj aferi

Slovenski parlament idućeg će mjeseca na zahtjev oporbe održati izvanredno zasjedanje posvećeno aferi iza koje, po tvrdnjama nekih, stoji jedna od najvećih financijskih malverzacija zadnjeg desetljeća, a riječ je o vezama nedavno propale SIB-banke s krugom povezanih poduzeća oko financijske tvrtke "Orion" iz Ljubljane koju vodi poduzetnik Branko Lužar.

Kako ovih dana javljaju slovenski mediji, tvrtka se bavila leasingom i davanjem kredita građanima i poduzećima po vrlo visokim, zelenaškim kamatama, mimo zakona, a na različite načine, po pisanju medija, oštećeno je oko 5.000 njezinih klijenata širom Slovenije o čemu se vodi policijska istraga.

Kako je izjavio direktor vladina Ureda za borbu protiv korupcije Boštjan Penko, postoji i sumnja da se radilo o pranju novca, a da afera ima razmjere masovne poslovne prijevare.

Kako navodi slovenski poslovni dnevnik "Finance", Lužar je u zadnje vrijeme dio svojih operacija prebacio u Srbiju i Crnu Goru, kako bi prikrio tragove, no Lužar je to zanijekao i tvrdi da nije poslovao na području bivše Jugoslavije, osim u Sloveniji.

Na sjednici kolegija slovenskog parlamenta u petak je dogovoreno da će se sjednica održati 2. ožujka, a na njoj će sudjelovati i premijer Anton Rop, te ministar financija Dušan Mramor.

"Orion" i s njime povezana poduzeća posluju već desetak godina, a grupa je lani ostvarila bilancu od 3,5 milijardi slovenskih tolara. Tvrtka je u 78-postotnom vlasništvu kompanije "Atractor" iz Velike Britanije koja ju je prije nekoliko godina dokapitalizirala na osnovi jamstva jedne slovenske banke u stranom vlasništvu.

Hina