Info servis

DT će ove godine najviše investirati u razvoj širokopojasne tehnologije i usluga

Njemačka telekomunikacijska kompanija Deutsche Telekom (DT), većinski vlasnik Hrvatskog telekoma (HT), u poslovnoj će 2004. najviše pažnje i investicija posvetiti razvoju i omasovljenju širokopojasne tehnologije ("broadbanding" ili DSL) i popratnih usluga, za što je utemeljena i Zaklada za promicanje znanja i inovacija s toga područja, na čijem je čelu bivši njemački ministar vanjskih poslova Klaus Kinkel.

O tome i drugim temama vezanim za poslovne planove DT-a u ovoj godini izvijestio je na današnjem susretu s novinarima direktor komunikacija HT-a Marjan Jurleka, prenijevši poruke i zaključke Međunarodnog novinarskog kolokovija DT-a koji je održan u Berlinu krajem siječnja ove godine.

Na tom su kolokviju održane brojne prezentacije širokopojasne mreže (DSL) i usluga koje ta tehnologija nudi, pri čemu je glavni izvršni direktor DT-a Kai Uwe Ricke, kaže Jurleka, posebno naglasio potrebu veće suradnje pojedinih europskih telekom kompanija (primjerice DT-a i France Telecome) kao i tih kompanija sa drugim tvrtkama, državnim institucijama i širom društvenom zajednicom.

Širokopojasna tehnologija i općenito telekom sektor može biti pokretač istinskog razvoja informacijskog društva, ocjenjeno je u Berlinu, a zbog činjenice da tomu teže gotovo sve europske državne administracije, telekom kompanije očekuju i određene stimulacije, potpore.

Iako na kolokviju nisu iznesene brojke o visini ulaganja koja planira DT u ovoj godini, istaknuto je da je za prvu godinu rada novoutemeljene Zaklade (istraživanje, stipendiranje učenika i studenata u Njemačkoj) izdvojeno 50 milijuna eura te da će u svakoj idućoj godini biti izdvajano 9 milijuna eura više.

Trenutno, samo na području Njemačke, DT ima 4 milijuna pretplatnika/korisnika DSL-a (što ga svrstava na četvrto mjesto u svijetu), a do kraja 2007. planira, u suradnji sa državnom upravom i tvrtkama, tu brojku povećati na 10 milijuna pretplatnika.

U Berlinu je predstavljena i DT-ova strategija povezivanja pokretne (mobilne) i nepokretne (fiksne) telefonske mreže i to putem usluge nazvane T-Com, koja za korisnike znači mogućnost spajanja na Internet preko svog fiksnog priključka bilo gdje se nalazili u Njemačkoj. Za to im je potrebno prijenosno računalo i posebna mobilna kartica putem koje imaju pristup svom fiksnom broju.

Na upit o prošlogodišnjim poslovnim rezultatima DT-a, pa i HT-a, Jurleka je odgovorio da o tome ovom prigodom nije bilo riječi u Berlinu. Najavio je da su poslovni rezultati "ohrabrujući" te da će u javnost biti izneseni 10. ožujka.

U vezi HT-a i razvoja širokopojasne mreže i usluga u Hrvatskoj Jurleka ja kazao da je pri kraju testiranje tih usluga, nakon čijeg će dovršenja, javnost biti podrobnije obaviještena.

Hina