Info servis

Bruxellesu na meti porezna utočišta

Porezna utočišta, agencije za utvrđivanje kreditnih rejtinga i financijska vozila kompanija za posebne namjene, sva će redom biti suočena s većom regulacijom nakon skandala s talijanskim Parmalatom, upozorila je Europska komisija, piše Financial Times.

"Industriji financijskih usluga bilo bi bolje da zajednički izradi svoj zakon i učini to brzo", kazao je europski povjerenik za unutarnje tržište Frits Bolkestein u Komisijinom dosad najoštrijem priopćenju o tome pitanju."Ako čelnici te industrije nisu spremni to učiniti, regulatori će imati puno više posla nego smo mi ili oni vjerojatno željeli. Bude li tome tako, ti čelnici neće moći izbjeći regulaciju iz Bruxellesa", dodao je.

Bolkestein je izjavio da "uloga i regulatorna kontrola offshore središta treba biti pooštrena", te dodao da će "značajnu ulogu" pritom imati prijedlozi vezani za pranje novca oko kojih bi se trebao postići dogovor u lipnju.

Komisija je izvijestila da namjerava do jeseni izraditi regulativu za agencije za određivanje rejtinga. U neobvezujućem glasovanju ovoga tjedna članovi Europskog parlamenta nadmoćnom su većinom pozvali Komisiju da procijeni "uspostavljanje europskog plana za registriranje" spomenutih agencija.

Pritisak parlamenta na bonitetne agencije dobio je na značaju nakon izbijanje afere u talijanskoj prehrambenoj grupaciji Parmalat, no prvotni prijedlog o novom europskom nadležnom tijelu za taj sektor nije uspio dobiti podršku

Nadalje, Bolkestein je dodao da Komisija želi kasnije ove godine predložiti potpuno objavljivanje offshore financijskih vozila za posebne namjene, uključujući "puno oštriju verifikaciju od strane skupine revizora" takvih sredstava. Slični prijedlozi pozabavili bi se ulogom ne-izvršnih direktora i odgovornostima direktora za poslovne račune kompanija.

Očekuje se da će idući potez Komisije biti legislativa za revizore - poznata kao osma direktiva o korporativnom pravu, kojom će se predložiti nova pravila za rotaciju revizora i ustanovljenje neovisnih revizorskih odbora za kompanije čije su dionice uvrštene u burzovne kotacije. Skupina revizora trebat će također preuzeti potpunu odgovornost za tvrtkine račune.

Hina