Info servis

Deutsche Telekom pritisnut problemima

Najveći europski telekom, Deutsche Telekom (DT), najavio je da neće uspjeti ostvariti svoj plan snižavanja svog kreditnog zaduženja do kraja godine za 15 milijardi eura, te objavio da će sniziti isplate dividendi za 40 posto.

Istodobno, najavio je i odgodu javne ponude dionica svoje poslovne jedinice za mobilne telefone T-Mobile, zbog trenutno niskih cijena telekom dionica na svjetskom tržištu.

U DT-u su planirali da će ove godine sniziti svoj dug sa 65 na 50 milijardi eura. Sada je rok za postizanje toga cilja pomaknut duboko u drugu godinu, a u međuvremenu kompanija će morati sniziti dividende za 40 posto.

S tim vijestima iz te su kompanije izašli nakon što su pretrpjeli dva snažna udarca. Prvo, njemačka agencija za zaštitu tržišne utakmice spriječila je prodaju jedne od šest njegovih regionalnih kablovskih kompanija američkom Liberty Media za 5,5 milijardi eura.

Drugo, regulatorne vlasti su odredile da DT smije svojim konkurentima zaračunavati samo jednu trećinu iznosa koji je namjeravao zaračunavati za korištenje telefonskih linija koje omogućavaju brzi pristup Internetu.

Najnovije loše vijesti iz te kompanije još će više sniziti cijene njegovih dionica, koje su samo lani izgubile trećinu svoje vrijednosti. Vrlo je izgledno da će mu agencije za izdavanje rejtinga sniziti investicijski rejting.

Hina