Info servis

Nova peć u Vetropacku

Stavljanjem posljednje cigle u svod označen je danas završetak gradnje nove peći u Vetropack Straži - tvornici stakla d.d., Hum na Sutli.

Peć, kapaciteta proizvodnje 220 tona stakla na dan, imat će tri proizvodne linije za vinski i pivski program, pa je zbog toga produžena proizvodna hala te obnovljena potrebna infrastruktura. Vrijednost cijele investicije je 15 milijuna eura.

Završetak gradnje ujedno je početak zagrijavanja peći, punjenje sirovinom, a prve će staklene kapi iz peći poteći 24. ovog mjeseca.

Izgradnja nove peći počela je u svibnju 2002. godine, u čemu su sudjelovali stručnjaci cijele Vetropack grupe, a projektant i glavni izvođač radova bila je njemačka tvrtka Horn. Peć je građena najsuvremenijom tehnologijom što će značiti smanjenje potrošnje energije u procesu taljenja stakla uz manju emisiju otpadnih plinova.

Vetropack Straža danas zapošljava 676 radnika, a prošle godine je proizvedeno 171.000 tona staklene ambalaže, koju u najvećem dijelu plasira na tržište država na području bivše Jugoslavije. Prodajom je ostvaren prihod od 505 milijuna kuna, rekao je, uz ostalo, generalni direktor Vetropacka Dragutin Špiljak.

Prigodnoj svečanosti završetka izgradnje nove peći uz poslovne partnere bili su prisutni ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić, saborski zastupnik Ivan Jarnjak, te čelnici Krapinsko-zagorske županije.

Hina