Info servis

Neznatne promjene cijena američkih blue-chip dionica

Cijene američkih blue-chip dionica gotovo se i nisu mijenjale u ponedjeljak, budući je dobitonosna prodaja tehnoloških dionica pred završetak trgovanja 'pojela' ranije dobitke.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,11 posto, na 10.499 bodova. Tehnološki Nasdaq, međutim, spustio se 0,15 posto, na 2.063 boda.

Kompanije poput proizvođača zrakoplova Boeing Co. dobile su poticaj od novog prijedloga proračuna Bushove administracije, koji stavlja naglasak na povećanje potrošnje za obranu i nacionalnu sigurnost. Dodatno, tijekom prijepodneva poticaj kupovinama dao je podatak američkog Instituta za upravljanje nabavama o najbržoj stopi rasta aktivnosti u siječnju u američkoj industriji u zadnjih 20 godina.

No, dionice proizvođača vozila General Motorsa i Forda oslabile su, jer se ulagači pribojavaju negativnog utjecaja skorašnjeg rasta kamatnih stopa na njihovo poslovanje.

I rizičnije, uglavnom tehnološke dionice u poslijepodnevnoj trgovini zabilježile su gubitke, budući ulagače brine da su njihove cijene previsoke obzirom na njihove poslovne izglede.

"Svjedoci smo rotiranja kapitala iz rizičnijih dionica, poput tehnoloških, u nešto sigurnije", ustvrdio je Keith Keenan, potpredsjednik brokerske tvrtke Wall Street Access.

Na europskim burzama jučer su vrijednosti indeksa uglavnom porasle, zahvaljujući porastu cijena dionica financijskih institucija poput francuskih banaka Societe Generale i BNP Paribas. One su nadoknadile gubitke dionica zrakoplovnih kompanija, pogođenih padom prometa zbog straha od pojave ptičje gripe u Njemačkoj.

Frankfurtski DAX tako je ojačao 0,3 posto, na 4.071 bod. No, londonski Ftse indeks spustio se 0,2 posto, na 4.381 bod, ponajviše zbog pada cijene dionica britanskog telekoma Vodafonea.

Hina