Info servis

Nastavljen rast cijena europskih dionica

Ulagači su se danas na europskim burzama usredotočili na nove gospodarske pokazatelje, pri čemu su cijene dionica uglavnom porasle.

Do podneva je tako londonski Ftse indeks ojačao 0,4 posto, na 4.406 bodova. Frankfurtski DAX skočio je 0,6 posto, na 4.082 boda.

Nakon prošlotjednih gubitaka, kada se činilo da je trend rasta cijena koji traje od lanjskoga ožujka izgubio na snazi budući su u cijene dionica uračunate dobre poslovne i gospodarske vijesti, danas su ulagači ponovno dobili poticaj očekujući nove američke gospodarske pokazatelje. Posebno iščekuju podatak o aktivnostima u američkoj industriji, kao signal da je gospodarski oporavak održiv.

"Očekujemo da novi gospodarski pokazatelji nastave ukazivati na poboljšanje situacije u prvoj polovini godine, i to i u području industrijske proizvodnje i zaliha i tržišta rada", ocijenio je raspoloženje na tržištu strateg pri JP Morganu, Abhijit Chakrabortti.

Cijene dionica na europskim burzama dobivaju poticaj i zbog nagađanja oko preuzimanja u europskom farmaceutskom sektoru. Pritom su dionice švicarskog Rochea skočile 2,6 posto, jer se vjeruje da se sprema na prodaju dijela poslovanja. Dodatno, Aventis je, po pisanju The Financial Timesa, identificirao četiri moguća partnera za spajanje kao alternativu neprijateljskoj ponudi Sanofija, pri čemu se spominju Novartis i Pfizer. Cijene njihovih dionica blago su ojačale.

Podršku tržištu daju i tehnološke dionice, čijim rastom predvodi francuska konzultantska tvrtka za IT, Cap Gemini zbog pozitivnih komentara brokera, te švedski proizvođač telekom opreme Ericsson, budući je neznatno povisio procjene svoje dobiti.

Strateg europskih dionica pri Merrill Lyncu Jacob de Tusch-Lec smatra da daljnji oporavak globalnog gospodarstva nastavlja davati podršku dionicama, no upozorio je da se smanjuju prilike koje nude cikličke dionice, te da ulagači sada trebaju imati selektivniji pristup oko izloženosti dionicama čije su kompanije senzitivne na izmjene gospodarskih ciklusa.

"Ovo je godina u kojoj će korporativna potražnja premašiti onu potrošača i postati globalnim motorom rasta", ocijenio je. "To znači da je bolje kupovati dionice kompanija koje proizvode kapitala dobra, tehnologiju i neke medijske kuće".

Na Tokijskoj burzi danas je Nikkei indeks oslabio neznatnih 0,06 posto, na 10.776 boda.



Hina