Info servis

Prvi putnički let iz zračne luke Klise kod Osijeka

Prvi putnički zrakoplov s 19 putnika danas je nakon 11 godina poletio iz Zračne luke Klise kod Osijeka za Split.

Po riječima Darka Markovića, predsjednika Uprave Zračne luke Klise, "današnji prvi komercijalni let povijesni je trenutak za tu zračnu luku".

Ponedjeljkom će zrakoplov Croatia airlinesa prometovati na liniji Zagreb-Osijek-Split, a utorkom Split-Osijek-Pula. Karta za let od Zagreba do Osijeka stoji 244 kune, a od Osijeka do Splita 488 kuna, te do Pule 610 kuna.

Osječka Zračna luka Klisa izgrađena je 1980. i bila je jedna od najsuvremenijih zračnih luka u tom dijelu regije, sposobna za prihvat i opremu gotovo svih tipova zrakoplova. Do 1991., kada je okupirana, a zatim i teško devastirana, ta je zračna luka ostvarivala značajne rezultate u putničkom prometu i prijevozu tereta. Promet putnika najviše se odvijao između Osijeka i Zagreba, te između Osijeka i Splita, Pule, Dubrovnika, Rijeke i Zadra.

Do okupacije Zračne luke Klise prevezeno je više od 150.000 putnika i više od 20.000 tona raznog tereta. U kolovozu 1991. tu je zračnu luku okupirana bivša JNA, a 1992. preuzele su ju snage UN-a koje su je koristile kao logističku bazu.

U obnovu Zračne luke Klise Ministarstvo pomorstva, prometa i veza utrošilo je do sada 32 milijuna kuna.



Hina