Info servis

Imovina AZ obveznog mirovinskog fonda premašila 2 milijarde kuna

Neto imovina kojom upravlja AZ obvezni mirovinski fond (OMF) početkom ove godine premašio je dvije milijarde kuna, što čini 42,41 posto ukupne imovine svih mirovinskih fondova u Hrvatskoj, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave društva koje upravlja tim fondom Allianz ZB-a Dinko Novoselec.

Novoselec je dodao i kako je AZ obvezni mirovinski fond do kraja 2003. okupio i najveći dio članova - ukupno 425.734 člana ili 39,75 posto od ukupnog broja članova u Hrvatskoj, za koje je fond lani ostvario prinos od 7,48 posto.

Prošlogodišnjim prinosom većim za 6 posto od stope inflacije, drži Novoselec, svi bi trebali biti zadovoljni. Od početka rada fondova, od travnja 2002., prosječni prinos svih fondova iznosio je gotovo 10 posto - oko 8 posto iznad stope inflacije, što je znatno iznad očekivanja svih na početku mirovinske reforme, kada su se procjene kretale oko 3 posto iznad stope inflacije.

No, upozorava Novoselec, na osnovu vrlo uspješnih godinu i pol prerano je zaključivati da će trendovi biti pozitivni i za 15 do 20 godina te je nemoguće reći da već i 2004. neće biti teška godina.

Ocjenjujući 2003. kao godinu bez većih iznenađenja kako za mirovinski sustav tako i za sam fond, Novoselec je izdvojio samo pripajanje fonda HA1, čijih je 3.741 članova sredinom prosinca prešlo u AZ fond.

Allianz AB upravlja i dvama dobrovoljnim fondovima - AZ Profit te AZ Benefit, koji su s radom započeli u zadnjem tromjesečju prošle godine, od kada su, prema riječima njihovog predsjednika Uprave Krešimira Gjenera prikupili oko 2.300 članova. Uspješnost ove poslovne godine pak, kazao je Gjenero, ponajviše će ovisiti o tome da li će biti prihvaćene porezne olakšice za poslodavce koji za svoje zaposlenike uplaćuju doprinose u dobrovoljne mirovinske fondove.

Ukoliko taj prijedlog 'ne prođe', dodao je, dobrovoljni će fondovi korporativno tržište, na kojem za sada funkcionira samo jedan fond - AZ VIP, izgubiti.

Hina