Info servis

Davos: čelnike kompanija više brinu tečajevi nego terorizam

Čelnici kompanija diljem svijeta manje su zabrinuti zbog terorizma nego zbog niza drugih rizika za njihove izglede poslovanja, poput žešće konkurencije i oscilacija valutnih tečajeva, rezultati su istraživanja objavljenog u Davosu.

Na početku godišnjeg zasjedanja Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), konzultanti PriceWaterhouseCoopersa (PWC) u svom su 7. godišnjem globalnom ispitivanju mišljenja izvršnih direktora kompanija utvrdili da sada s više pouzdanja gledaju na izglede svojih kompanija nego prije godinu dana.

Istraživanje je provedeno među 1.394 čelnika vodećih korporacija u svijetu oko izgleda za njihovo poslovanje i rizika u današnjem svjetskom gospodarstvu. U nizanju rizika, istraživanjem je utvrđeno da 63 posto čelnika najviše brine povećanje konkurencije. Od svih ispitanih, njih 59 posto kao prijetnju ističe i prekomjernu regulativu.

Sljedeća dolazi fluktuacija tečajeva valuta (48 posto), te gubitak talentiranih zaposlenika (45 posto) na listi rizika po poslovanje njihovih kompanija. Terorizam je rangiran na 5. mjestu liste rizika (40 posto).

Što se tiče poslovne klime, istraživanje PWC-a pokazalo je da čelnici s mnogo više pouzdanja gledaju na izglede za rast prihoda svojih kompanija nego prije godinu dana. Danas ih je 31 posto kazalo da su "vrlo uvjereni", a godinu prije 26 posto. Oko 53 posto je "pomalo uvjereno", a godinu prije njih 46 posto.

Hina