Info servis

Najviša vrijednost tehnološkog Nasdaqa od početka 2002.

Tehnološki Nasdaq indeks u utorak je dosegnuo najvišu razinu u zadnje dvije godine, dok se vrijednost njujorškog Dow Jonesa gotovo i nije mijenjala kako ulagači iščekuju novu sezonu tromjesečnih poslovnih izvješća.

Nasdaq je tako jučerašnje poslovanje završio na 2.057 bodova, ojačavši 0,5 posto u odnosu na dan ranije. To je njegova najviša vrijednost od 4. siječnja 2002. Istodobno, Dow Jones indeks iznosio je 10.538 bodova, svega 0,05 posto manje nego dan ranije. U ponedjeljak je njegova vrijednost dosegnula najvišu razinu u proteklih više od 20 mjeseci.

Sezona izvješćivanja o tromjesečnim poslovnim rezultatima korporativne Amerike trebala bi započeti idućeg tjedna. Na Wall Streetu svi očekuju da će ona pokazati snažan rast prihoda i zarada, potpomognut slabljenjem dolara, niskim kamatnim stopama i ubrzavanjem američkog gospodarskog oporavka.

"Mnogo novog novca stiže na tržište nakon Nove godine", kazao je direktor The Advest Groupa, Robert Mikkelsen. "Čini se da je i mnogo optimizma u pogledu poslovnih izvješća korporacija", dodao je.

Očekuje se da će zarade kompanija sadržanih u indeksu S&P 500 u zadnjem lanjskom tromjesečju u prosjeku pokazati rast od 22,3 posto u odnosu na tromjesečje ranije.

Na Nasdaqu je najveća jučerašnja dobitnica bila dionica Starbucksa, vodećeg svjetskog proizvođača kave, koja je ojačala 1,2 posto nakon što je povisio procjenu svojeg prihoda ostvarenog u prosincu. Na njujorškom tržištu, dan nakon snažnog uzleta cijena, korekciju je predvodila dionica Gatewaya, proizvođača računalnih komponenti, potonuvši oko 13 posto. Ta je kompanija, naime upozorila da neće ostvariti ciljane poslovne rezultate u zadnjem lanjskom tromjesečju.

Na europskim burzama jučer su cijene dionica korigirane, nakon sedmodnevnog uzastopnog rasta, uslijed nastavljenog jačanja dolara prema euru, što pogađa prihode europskih izvoznika. Londonski Ftse indeks tako je oslabio 0,2 posto, na 4.505 bodova. Frankfurtski DAX spustio se 0,01 posto, na 4.035 bodova.



Hina