Info servis

EK predlaže promjene u sustavu PDV-a na usluge

Europska komisija predstavila je prijedlog izmjene pravila vezanih uz plaćanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) u prekograničnoj trgovini uslugama, poput leasinga automobila, objavio je The Financial Times.

Taj prijedlog zakona odnosi se samo na poslovne korisnike. U 2005. Komisija planira izaći sa sličnim prijedlogom vezanim uz obične potrošače.

U Komisiji smatraju da ogroman rast međunarodne trgovine uslugama znači da bi porezi trebali biti plaćani u zemlji u kojoj se događa potrošnja, a ne u zemlji porijekla usluge.

"Taj će prijedlog primjenu PDV-a na usluge za poduzetništvo učiniti jednostavnijom i poštenijom", kazao je Frits Bolkestein, povjerenik EU za jedinstveno tržište. Međutim, kao i svi drugi zakonski prijedlozi, da bi postao zakon, morat će dobiti jednoglasnu podršku zemalja članica Europske unije (EU).

Po postojećim zakonima koji datiraju iz 1970-tih, jednostavnosti radi iznos PDV-a plaća pružatelj usluge. Tim se prijedlogom planira stvoriti teren za 'pošteniju igru', preusmjeravanjem PDV-a tamo gdje se nalazi potrošač, a ne pružatelj usluga, te prebacivanjem odgovornosti za plaćanje toga poreza na korisnika usluge. Izuzete bi bile usluge poput onih agenata za nekretnine, putničkog transporta, te kulturne, umjetničke i sportske zabave, kao i restorana. U tim bi se slučajevima PDV i dalje trebao plaćati u mjestu pružanja usluge.

Hina