Info servis

IFO podigao vrijednosti europskih burzovnih indeksa

Veći od očekivanog rast indeksa poslovne optimističnosti njemačkog Ifo instituta učvrstio je danas vrijednosti europskih dionica, donekle pritisnutih jačanjem eura koje i dalje izaziva glavobolju europskim izvoznicima.

Londonski je Ftse indeks do podneva, tako, ojačao 0,34 posto, dosegavši 4.368 bodova. Gubici sektora orijentiranih na izvoz - poput automobilskog i tehnološkog, ograničili su rast frankfurtskog DAX-a unatoč pozitivnih signala od Ifo indeksa, te je stoga porastao nešto slabijih 0,16 posto, na 3.853 boda.

"Euro nastavlja sve više rasti, a to generira probleme za Europu budući gubi konkurentnost", kazao je Wickens, istakavši kako se Ifo odnosi isključivo na raspoloženje, te da mora biti podržan realnom izvedbom.

Indeks njemačke poslovne optimističnosti Ifo instituta u prosincu je porastao osmi mjesec za redom, na više od očekivanih 96,8 bodova. "To se čini prilično čvrstim, no gledajući u budućnost i s obzirom na vrijednost dolara prema euru, postavlja veliko pitanje oporavka, budući je Njemačka uvelike ovisna o izvozu", kazao je Matthew Wickens, globalni ekonomist banke ABN AMRO.

Tržišta strahuju da, bude li rast eura naštetio oporavku, tvrtke neće biti u mogućnosti zapošljavati nove ljude, što bi značilo da će i razine nezaposlenosti ostati visoke u mnogim zemljama eurozone, što bi pak negativno utjecalo na za gospodarstvo izuzetno važnu osobnu potrošnju.

Među današnjim se dobitnicima ističe proizvođač Airbusa, EADS, čije su dionice ojačale 0,9 posto, nakon što je izvršni direktor te kompanije Philippe Camus izjavio da EADS može izlaziti na kraj s vrijednošću eura od oko 1,2 dolara, zahvaljujući nedavno poduzetim koracima za smanjenje osnovice izdataka. Podržane rastom cijena nafte na preko 30 dolara po barelu, jačale su i dionice naftnih kompanija, dok su dionice Deutsche Boerse oštro porasle drugi dan za redom.

Nikkei indeks Tokijske burze danas je ojačao 0,11 posto, na 10.104 boda.

Hina