Info servis

Pliva u 2004. očekuje 10 postotni rast prodaje, a nešto veći rast operativne dobiti

Hrvatska farmaceutska kompanija Pliva objavila je danas kako u 2004. očekuje rast prodaje na razini Grupe veći od 10 posto, a pod pretpostavkom da će prihodi od rojaliteta ostati isti, operativna dobit bi trebala rasti brže od prodaje zahvaljujući restrukturiranju u ovoj godini.

Uprava tvrtke još je jednom potvrdila da će Farmaceutika, odnosno lijekovi na recept biti glavni pokretač rasta, te da će nastaviti svoju strategiju kontrole troškova.

U Plivi naglašavaju da će Farmaceutika s očekivanim rastom prodaje od oko 12 posto i dalje biti u fokusu njihovog rasta, a u okviru te divizije, glavni pokretač prodaje bit će regija Zapadna Europa, a nakon nje Srednja i Istočna Europa, gdje Pliva očekuje visoke dvoznamenkaste stope rasta.

Američko tržište, bez prodaje Urecholina, na koju će, kako ocjenjuju, negativno utjecati generička konkurencija, također će ostvariti visoku dvoznamenkastu stopu rasta. U skladu s Plivinom strategijom za američko tržište, u 2004. će ta tvrtka prvi put na tržište staviti proizvode koji su razvijeni u Plivi.

Kao dio svoje reorganizacije, Pliva od 1. siječnja uvodi i novu politiku izvještavanja koja je rezultat provedenih promjena. Divizija OTC će se stopiti s Rx divizijom (sa receptom i bez).

Nakon završetka najintenzivnije faze investicijskog ciklusa, koji je zahvatio proteklih nekoliko godina, predviđa se da će amortizacija doseći oko 90 milijuna američkih dolara. Također se očekuje da će Istraživanje i razvoj ostati na stabilnih 10 posto prometa, a predviđa se da će dobit po dionici rasti u skladu s operativnom dobiti.

Početak siječnja obilježit će početak nove organizacijske strukture koja je rezultat projekta Nova Pliva, kaže se u priopćenju. Uz temeljne poslovne operacije, nova će struktura sadržavati i dvije funkcije podrške i to Farmaceutske tehničke operacije, te Istraživanje i razvoj. Putem akvizicija u Zapadnoj Europi i SAD-u tijekom protekle dvije godine, Pliva je osigurala čvrsto uporište u globalnoj farmaceutskoj industriji, uspostavljajući poslovanje na sedam od jedanaest najvećih farmaceutskih tržišta. Rješenja koja je ponudio projekt Nova Pliva omogućit će Plivi da se usmjeri na konsolidaciju i u najvećoj mogućoj mjeri iskoristi sinergije na globalnoj razini, čime će se osigurati njezin uspješan i održivi rast na svjetskom tržištu, kaže se u objavi za medije.

Hina