Info servis

Hž: gubitak u prvih devet mjeseci 75 milijuna kuna

Hrvatske željeznice (HŽ) u prvih devet mjeseci ostvarile su gubitak od 75 milijuna kuna, dok je u cijeloj prošloj godini gubitak iznosio 227 milijuna kuna, a procjenjuje se da će konačni gubitak u ovoj godini biti upola manji od lanjskog, rekao je predsjednik Uprave HŽ-a Marijan Drempetić.

Hrvatske željeznice na današnjoj su konferenciji za novinare predstavile poslovne rezultate, novi vozni red koji na snagu stupa u nedjelju, 14. prosinca, a predstavili su i novi sustav on-line nadzora prodaje karate zvan ticketing u čiju nabavke opreme je HŽ uložio 11 milijuna kuna.

Predsjednik Uprave HŽ-a Marijan Drempetić ocijenio je 2003. uspješnom poslovnom godinom, jer su prošli mjesec dostigli ukupni prošlogodišnji učinak u teretnom prijevozu, a u ovom mjesecu očekuju da će biti veći za 15 posto u neto tonskim kilometrima.

U 2003. prijevoz tereta na HŽ-u bit će 15 posto veći nego lani, no u prijevozu putnika nije ostvaren značajan rast zbog učestalih zatvaranja pruga radi remonta, rekao je Drempetić. HŽ je ipak u prijevozu putnika uspio ostvariti devet posto veće prihode, a u 2003. od prijevoza tereta i putnika očekuje prihod od 851,2 milijuna kuna, što je sedam posto više nego lani.

U idućoj godini Drempetić očekuje da će prijevoz tereta rasti najmanje pet posto, prijevoz putnika za 3,5 posto, a ukupni prihodi za devet posto, pri čemu ne bi trebali značajnije povećavati troškove.

U ovoj je godini uloženo gotovo dvije milijarde kuna u kapitalni remonta 140 kilometara pruga i nabavku novih nagibnih vlakova, u rekonstrukciju 14 putničkih vagona, od 50, koliko će ih biti rekonstruirano do kraja ove godine, izgradnju novih informacijskih sustava i obnovu više velikih i niza manjih kolodvorskih zgrada.

Drempetić procjenjuje da će HŽ 2005. biti poduzeće koje će ostvarivati prihode koji će pokrivati vlastite troškove i uspješno konkurirati stranim državnim i privatnim operaterima, kada se u toj godini liberalizira domaće tržište željezničkih usluga.

Napomenuo je da sredstva uložena u modernizaciju neće povećati cijenu usluga HŽ-a, jer cijenu karte diktira tržište.

U novom voznom redu, koji će vrijediti do 11. prosinca 2004., HŽ uvodi 11 vlakova više u prigradskom prometu između Savskog Marofa i Dugog Sela, novi međunarodni vlak između Zagreba i Beča, kao i više drugih vlakova s ciljem bolje povezanosti HŽ-a sa susjednim željeznicama. Planira se uvesti 20 posto veći broj teretnih vlakova, jer HŽ očekuje povećanje prijevoza tereta.

Vlak Marijan koji prometuje između Zagreba i Splita, mijenja rang u brzi vlak, jer zbog remonta na toj pruzi nije moguće pružiti kvalitetnu uslugu na razini ranga IC-vlaka, koji je ranije imao.

Novi sustav on-line nadzora prodaje karata temelji se na Microsoftovoj tehologiji i uslugama HT-a, omogućuje da nadležne osobe u svakom trenutku vide gdje je i kada i kome koja karta prodana, a dosad je postavljen na 135 putničkih blagajni na 120 kolodvora diljem zemlje. Cijeli projekt završen je u nepuna 22 mjeseca vlastitim snagama HŽ-a, a jedini trošak je bila nabava opreme.

HŽ planira nabaviti u 2004. godini 800 mobilnih terminala za blagajnike i revizore, a do lipnja 2004. planiraju uvesti sustav za prodaju karata putem Interneta i mobilnih telefona (SMS). Sve to im omogućava i uvođenje sustava za prodaju međunarodnih karata, kao i rezervacijskog sustava u unutarnjem i međunarodnom prometu putem Interneta.

Hina