Info servis

IO HUP-a: novi nacrt statuta HUP-a do kraja ove godine

Izvršni odbor (IO) Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u pismu članicama HUP-a, među ostalim, naglašava da će nacrt novog Statuta HUP-a biti dovršen do kraja ove godine, a nakon toga i dostavljen svim članicama i tijelima HUP-a kako bi se izabrao najprikladniji model rada.

IO HUP-a, u pismu objavljenom na web stranici udruge koji potpisuje predsjednik Ivica Mudrinić, pojašnjava da se usporedo provode i aktivnosti na pripremi komparativnih analiza načina djelovanja i ustroja udruga poslodavaca razvijenih i tranzicijskih zemalja, posebice organiziranja granskih udruga.

Osvrćući će na sjednicu Vijeća članica, održanu 24. studenoga, na kojoj je s mjesta glavnog direktora opozvan Željko Ivančević i na rok od 6 mjeseci imenovan dosadašnji ravnatelj osječkog Regionalnog ureda HUP-a Bernard Jakelić, u pismu se navodi da je Skupština HUP-a još 26. veljače usvojila programske smjernice s naglaskom na jačanje granskih udruga i njihova utjecaja te neophodnošću restrukturiranja HUP-a, ali da je u provedbi tih zaključaka došlo do ozbiljnih poteškoća.

IO HUP-a pojašnjava da su "izvršne strukture u HUP-u ustrajale na provedbi vlastitog viđenja restrukturiranja HUP-a, različitog od zadanog, pretpostavivši tako službujuće funkcije suštinskima, odnosno vlastitu volju - volji članova", kao i da su "umjesto jačanja profesionalnog tima i stručnih službi, pozornost posvetile komercijalnim i sekundarnim marketinškim projektima, koji nisu bili u funkciji zaštite interesa članica".

Pritom su, ističu, više puta ignorirana višekratna upozorenja na nesukladnost takvih postupanja s odlukama Skupštine, Vijeća članova i Izvršnog odbora, a istodobno je nastavljeno s realizacijom autonomna plana.

U pismu članicama, IO HUP-a sa žaljenjem konstatira i da dio "izvršnih struktura HUP-a ne želi prihvatiti promjene te izazivanjem javnih polemika nanosi ozbiljnu štetu kredibilitetu i ukupnoj društvenoj poziciji HUP-a.

Napominjući kako su u tijeku aktivnosti na pravnoj, financijskoj i stručnoj konsolidaciji HUP-a, IO HUP-a očekuje da će se o Statutu odlučivati na skupštini čije se održavanje planira za prve mjesece poslovne 2004. godine.



Hina