Info servis

HGK predstavila informacijski sustav Biznet

Hrvatska gospodarska komora (HGK), s ciljem promicanja i razvoja elektroničkog poslovanja u hrvatskom gospodarstvu, pokrenula je novi integrirani informacijski sustav BizNet, čija je namjera, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare, pružati poslovne informacije i usluge te potaknuti razvoj elektroničkog poslovanja.

Poseban naglasak BizNet stavlja na konkretne i korisne usluge te objedinjavanje na jednom mjestu svih elemenata potrebnih za elektroničko poslovanje.

Na adresi www.biznet.hr korisnike očekuju usluge poput BizNet WebShop-a, BizNet IPS (Internet Payment Service - usluga koja omogućava online autorizaciju i naplatu proizvoda i usluga najpopularnijim kreditnim karticama), katalog hrvatskih web trgovina, registar poslovnih subjekata, burzu roba i usluga te burzu otpada.

Kako je istaknuto, projekt je otvoren za sve hrvatske tvrtke, posebno pružatelje elektroničkih i Internet usluga, budući je ideja Bizneta učiniti dostupnijim i jednostavnijim elektroničko poslovanje u Hrvatskoj.

Usluge Biznet WebShopa i IPS-a danas već koriste putnička i turistička agencija SEM Marina Travel Agent iz Splita, tvrtka za proizvodnju kada, tuš kada, parnih kupelji Aquaestil iz Ozlja te zagrebačka tvrtka za proizvodnju računalnih proizvoda Senso.

Predstavnik tvrtke SEM Marina kazao je kako je usluga IPS omogućila online naplatu kreditnim karticama pa su tako već u prvoj turističkoj sezoni polučeni izvanredni rezultati. Naime u dva mjeseca korištenja usluge, odnosno od 1. srpnja do 1. rujna ostvaren je promet oko pola milijuna kuna.

Naime, spomenuta usluga IPS omogućava online autorizaciju i plaćanje kreditnim karticama na Internetu, odnosno IPS povezuje web trgovinu sa kartičarskim sustavom PBZ American Express-a te omogućava plaćanje roba i usluga kreditnim karticama na Internetu u realnom vremenu.

Hina