Info servis

Američkom Boeingu prijeti kriza

Zrakoplovnoj kompaniji Boeing, potresanoj nizom etičkih problema, prijeti zapadanje u još dublju krizu, koja bi mogla ozbiljno naštetiti njezinom poslovanju.

Boeing je ovih dana zbog neetičkog ponašanja otpustio financijskog direktora Mikea Searsa, te je objavio da su pokrenute istrage oko etičkih praksi u toj kompaniji, kako bi se izbjeglo ponavljanje grešaka. Navedeni se slučaj odnosi na ponudu zaposlenja državnom dužnosniku u vrijeme dok je bio uključen u proces donošenja odluka vezanih uz poslovne sporazume između američke vlade i te tvrtke, što savezni zakon izričito zabranjuje uz prijetnju zatvorskim i novčanim kaznama.

Boeing je početkom godine već zaradio sankcije Pentagona, nakon što je otkriveno da je došao do tajnih dokumenata svojeg glavnog konkurenta Lockheed Martina u utrci za osvajanje jednog raketnog projekta.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld i njegov ured provode istragu oko toga bi li Pentagon trebao suspendirati 18 milijardi dolara vrijedan ugovor s Boeingom o najmu 100 komercijalnih zrakoplova i njihovoj preinaci u tankerske zrakoplove. Boeingova je ponuda stajala šest milijardi dolara više od cijene izravne kupnje, ali je američkom zrakoplovstvu omogućila da kupi odmah i plati kasnije.

"Nakon što je pogođen više milijardi dolara vrijednim sankcijama ministarstva obrane početkom godine zbog neetičkih ugovornih praksi, Boeing ne može tvrditi da su njegovi etički problemi posljedica nekolicine korumpiranih srednjih menadžera", kazao je Ken Boehm, predsjednik uprave Nacionalnog centra za zakon i politiku.

Predsjednik uprave i izvršni direktor Boeinga Phil Condit tvrdi kako je ta kompanija predana iskorjenjivanju svojih etičkih problema. "Boeing mora i živjet će prema najvišim standardima etičkog ponašanja u svim aspektima svojega poslovanja", kazao je on. "Kada utvrdimo da je došlo do kršenja tih standarda, djelovat ćemo što je brže moguće".

Hina