Info servis

Za razvoj turizma i hotelijerstva potrebni vrhunski obrazovani kadrovi

Za dalji razvoj hrvatskog i zagrebačkog turizma te hotelijerstva nepohodni su vrhunski obrazovani kadrovi odnosno osobe koje će osim znanja i vještina stečenih tijekom školovanja imati želju i dodatno se obrazovati i usavršavati u praksi u skladu sa novim trendovima i potrebama tržišta, rečeno je današnjoj sjednici Vijeća hotelijera HGK-Komore Zagreb.

Glavna tema sjednice bila je "Edukacija u turizmu - nove smjernice razvoja".

Predstavljajući obrazovne programe vezane za hotelijerska i turistička zanimanja, ravnatelji četiri zagrebačke srednje škole te predstavnici Instituta za turizam i zagrebačkog Ekonomskog fakulteta složili su se da je za uspješno školovanje za ta zanimanja najvažnija suradnja sa hotelima i turističkim tvrtkama. Naglasili su i da školama i fakultetima, posebno onima u državnom vlasništvu, za kvalitetnije obrazovanje nedostaje prostora i opreme, posebno informatičke.

Hotelijeri su, kazala je predsjednica Vijeća Amelija Tomašević, zainteresirani za suradnju sa obrazovnim institucijama očekujući kadrove koji osim talenta za taj posao pokazuju i kreativnost te spremnost na daljnje učenje.

Vijeće zagrebačkih hotelijera na današnjoj je sjednici razmatralo i prijedlog tvrtke "Horwath Consulting" o uvođenju informacijskog sustava za gradske hotele odnosno e-platforme, kojom bi se hoteli umrežili te elektroničkim putem razmjenjivali poslovne informacije uz osiguranu tajnost podataka.

Uz to, a radi bolje suradnje i komunikacije među hotelijerima Vijeće je pokrenulo i inicijativu za osnivanje Kluba hotelijera.

Hotelijeri su danas iznova razmatrali i prijedlog da se u zagrebačke hotele u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Zagreba postave info-kiosci kako bi se gosti hotela mogli bolje informirati o ponudi grada.

Hrvatskoj radio televiziji (HTV), rečeno je, hotelijeri će ponovo uputiti zahtjev za paušalnim plaćanjem TV pretplate za televizijske uređaje u hotelskim sobama.

Hina