Info servis

HFP odbio ponudu tvrtke Doris za kupnju Jadroplova

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) odbio je na današnjoj sjednici ponudu švicarske tvrtke Doris za privatizaciju Jadroplova d.d. Split.

Ponuda Dorisa odbijena je jer tvrtka, kako je rečeno, nije dokazala tko stoji iza njezina jamstva za ulaganje. Također, uvidom u poslovne knjige tvrtke HFP je ustanovio da njezini financijski pokazatelji ne jamče i njezinu sposobnost za visinu ulaganja u Jadroplov.

UO HFP-a je 20. listopada prihvatio ponudu "Dorisa" za kupnju 72,03 posto dionica splitskog Jadroplova - 31 milijun kuna za dionice, ulaganja od 10 milijuna dolara kroz tri godine i još dva milijuna dolara kroz dokapitalizaciju u iduće dvije godine. No, kako je ponuda Dorisa bila uvjetovana traženjem jamstava od Fonda da pokrije eventualna nova, za sada nevidljiva dugovanja Jadroplova (za sada su poznata ukupna dugovanja toga brodara od 600 milijuna kuna), UO HFP je zatražio i dodatnu provjeru boniteta i bankarskih jamstava tvrtke "Doris". Provjera boniteta pokazala je da Doris ima niske financijske rezultate.

Na otvorenom dijelu sjednice UO HFP-a prihvatio je i listu za pokriće kapitalnih izdataka Ministarstva obnove, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva prometa i veza i Hrvatskih voda te kriterije za sklapanje nagodbi radi naplate dospjelih, a nenaplaćenih potraživanja HFP-a po različitim osnovama.

Raspravljeni su i prijedlozi za zaključivanje nagodbi radi rješavanja dužničko - vjerovničkih odnosa u Predionici Klanjec, Zagrebdrvu i Željezari Sisak u stečaju.

Hina