Info servis

Lura: rast prihoda, pad neto dobiti

Prehrambena industrija Lura u prvih je devet ovogodišnjih mjeseci ostvarila poslovne prihode u iznosu od 1,5 milijardi kuna, što je 15 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je neto dobit iznosila 11,5 milijuna kuna, što je pad od oko 69 posto.

Pad neto dobiti, kazao je predsjednik Uprave Lure Željko Perić, posljedica je povećanih rashoda financiranja zbog negativnih tečajnih razlika i kamata po kreditima.

Prvih devet mjeseci obilježilo je uvođenje velikog broja novih i inoviranih proizvoda, značajno povećanje njihovog udjela u prodaji te kontinuirani rast prodaje, rekao je Perić na današnjoj konferenciji za novinare.

Tako su prihodi od prodaje na domaćem tržištu, koji čine 87 posto ukupnih prihoda od prodaje, porasli za 11 posto, a prihodi od prodaje na međunarodnom tržištu za 35 posto, čime je njihovo učešće u prihodima prodaje poraslo na 13 posto.

Prema Perićevim riječima, osobito dobri rezultati ostvareni su u trećem kvartalu. Tako su poslovni prihodi porasli za 22 posto, na 585 milijuna kuna, operativna dobit porasla je za sedam posto, na 40,7 milijuna kuna, dok je neto dobit ostala na lanjskoj razini, odnosno 25,3 milijuna kuna.

Perić je istaknuo i kako je ove godine u tijeku cjelovito restrukturiranje, a veliki angažman tvrtke na regionalnom širenju u ovom je mjesecu rezultirao stjecanjem većinskog vlasništva nad proizvođačem mliječnih proizvoda, tvrtkom Somboled iz Sombora. Napomenuo je kako su namjeru za daljnje širenje Lure u regiju iskazali Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) i njemačka razvojna investicijska agencija DEG, potpisivanjem pisma namjere o dokapitalizaciji Lure.

Na tom projektu radi se već osam mjeseci, a bit će dovršen u naredna dva mjeseca. Ovaj bi projekt pomogao Luri da ojača bilancu s novim kapitalom, a moguće je da se EBRD-u i DEG-u priključi i neki investicijski fond, rekao je.

Govoreći o planovima Lure do kraja godine Perić je istaknuo kako očekuju nastavak rasta prihoda, daljnje intenzivno restrukturiranje, početak integracije Somboleda te daljnje širenje u regiju. Tržišta prioriteta za Luru su Slovenija i Srbija, kazao je te dodao kako su pripreme za ulazak na slovensko tržište napravljene, planiraju se pregovori s nekoliko slovenskih mljekarni, dok su pregovori s Ljubljanskim Mlekarnama u tijeku. Riječ je o mogućnostima za komercijalnu suradnju koja bi mogla prerasti u nešto veće, kazao je predsjednik Uprave Lure.

Hina