Info servis

Vrijednost Business Intelligence tržišta u Hrvatskoj oko 2,5 milijuna dolara

Vrijednost hrvatskog Business Intelligence (poslovna inteligencija) tržišta lani je iznosila 2,47 milijuna američkih dolara, što je u odnosu na 2001. rast za više od 10 puta, istaknuo je direktor hrvatskog ureda globalne analitičke kuće IDC-a Boris Žitnik, otvorajući danas konferenciju u sklopu Business Intelligence (BI) Roadshowa CEE 2003.

Primarni razlog takvog povećanja, smatra Žitnik, je sve veća konkurencija između hrvatskih tvrtki koje korištenjem takvih rješenja nastoje ostvariti što veću tržišnu prednost.

Poslovna inteligencija pomaže poduzećima u postizanju stabilne prednosti pred konkurencijom dobavljajući važne podatke koji su im potrebni u cilju što sigurnijeg donošenja što boljih poslovnih odluka. Stoga su BI alati načinjeni u svrhu optimizacije korištenja postojećih i budućih informacija unutar tvrtki, a pridonose lakšem donošenju temeljnih odluka, razvoju strategije i postizanju dugoročnih ciljeva, budući da prikupljaju i konsolidiraju informacije sa svih razina i sa svih odjela u tvrtki. Ti alati pružaju mogućnost razlučivanja ključnih resursa, koji se tako mogu bolje rasporediti radi smanjenja troškova i povećanja prihoda, objasnio je Boris Žitnik.

Direktor ureda IDC-a za srednju i istočnu Europu, Afriku i Bliski istok Steven Frantzen kazao je da je hrvatsko BI tržište još uvijek u razvoju, koji se odvija po izuzetnim velikim stopama, za koje predviđa da će se zadržati najmanje još nekoliko godina. Prema podacima IDC-a, vodeći dobavljači BI rješenja lani u Hrvatskoj su bili tvrtka Azelija, sa preko 450 tisuća dolara prihoda, i tvrtka Business Objects, sa 450 tisuća dolara prihoda.

Konferencija se održavala pod motom "Pretvorite svoje skrivene i zagubljene podatke u stratešku prednost", a usredotočila se na prikaz alata i metoda dobivanja najbolje poslovne vrijednosti i prednosti pred konkurencijom primjenom suvremenih rješenja za informacijski menadžment.

Na konferenciji, koju je pratilo više od 380 posjetitelja te novinari iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije te Srbije i Crne Gore, govorili su stručnjaci iz vodećih svjetskih kompanija na ovom području poput Cognosa, Hewlett-Packarda, SAP-a, Baana i Business Objectsa.

U okviru konferencije, autori Željko Panian i Goran Klepac promovirali su svoju novu knjigu "Poslovna inteligencija".



Hina