Info servis

Hrvatski inovatori uspješno nastupili na Sajmu inovacija u Londonu

Hrvatski inovatori na ovogodišnjem su Britanskom sajmu inovacija-BIS 2003. osvojili dvije zlatne i tri srebrene medalje, a dvije su inovacije hrvatskih inovatora proglašene najboljima na sajmu, što predstavlja najveći uspjeh od 1997. od kada organizirano nastupaju na tom sajmu, izvijestili iz Hrvatskog saveza inovatora.

BIS 2003., jedan od najvećih svjetskih sajmova inovacija, održava se Londonu od 6. do 11. studenoga, a okupio je izlagače iz 12 zemalja svijeta koji su predstavili ukupno 500 inovacija.

Među hrvatskim inovatorima zlatnu medalju dobio je Nikola Petković sa proizvodom "Držač računala", dok je sa proizvodom "Polisan" proglašen najuspješnijim sudionikom toga sajma izvan Velike Britanije. Zlatnu medalju dobio je i inovator Zvonimir Viduka, za svoj "Brojač osovina".

Srebrne medalje pripale su Tomislavu Cvetko za "Kutijicu za pržene krumpiriće s odjeljkom za umak" te Dejanu Ciglenečkom za "EKO-Clean". Posebnu nagradu ili srebrno odličje sponzora sajma "Britanske asocijacije inovatora" osvojio je Milan Hrenović za inovaciju "Tuš ventil za uštedu vode".

Davorin Vlašić, student zagrebačkog Fakulteta elektrotrehnike i računarstva, proglašen je najboljim mladim inovatorom sa svojom inovacijom "Ultrazvučna sonda".

Uz te nagrade hrvatski su inovatori na BIS-u 2003. imali i uspješne poslovne kontakte vezane za plasman svojih proizvoda, a dogovorena je i suradnja s Britanskom nacionalnom organizacijom inovatora, regionalnom asocijacijom za Walles te lokalnom za Southampton.

Nastup hrvatskih inovatora na BIS-u 2003. organizirali su Hrvatski savez inovatora i Savez inovatora Zagreba, a potporu su dali Poglavarstvo grada Zagreba i Poglavarstvo Zagrebačke županije.

Hina