Info servis

Grupa Zagrebačka banka u prvih devet mjeseci 644 milijuna kuna neto dobiti

Ukupni prihod Grupe Zagrebačke banke u prvih devet mjeseci ove godine porastao je za 10,3 posto, na 2,1 milijardu kuna, dok je ostvarena neto dobit od 644 milijuna kuna 9,1 posto manju nego u istom lanjskom razdoblju, prije svega zbog ispravka vrijednosti i izvanrednog troška usklađenja vrijednosti dionica Plive s tržišnom cijenom, kazao je danas predsjednik uprave Zagrebačke banke Franjo Luković.

Grupa je ostvarila u prvih devet mjeseci 27,5 posto veću dobit iz poslovnih aktivnosti, odnosno 904 milijuna kuna.

Ukupna aktiva Grupe na kraju rujna iznosila je 55,8 milijardi kuna, što je za 4,4 posto više nego na kraju prošle godine, pri čemu ukupna bilanca Zagrebačke banke iznosi 47,5 milijardi kuna, ili 3,2 posto više.

Ukupni bruto zajmovi klijentima na razini Grupe iznose 31,1 milijardi kuna, od čega na razini Zagrebačke banke 25,7 milijardi kuna (rast za 17 posto). Ukupni depoziti klijenata na razini Grupe iznose krajem rujna 42,1 milijardu kuna, s porastom od 5,3 posto u odnosu na kraj prošle godine.

Komentirajući poslovne rezultate Grupe, Luković kazao da su zabilježili porast u svim segmentima njihova poslovanja s klijentima, bilo s tvrtkama ili građanima u Zagrebačkoj banci, ali i u drugim bankama grupacije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Napomenuo je da imaju striktnu kontrolu operativnih troškova, koji su, rekao je, neznatno viši od prošlogodišnjih, što je, smatra, zaslužno za porast dobiti iz poslovanja.

Kao razlog pada neto dobiti Grupe Luković navodi 139 milijuna kuna planiranih i ostvarenih troškova ispravka vrijednosti, kao i izvanrednim troškom usklađenja vrijednosti dionica Plive u portfelju Banke s tržišnom cijenom.

Zagrebačka banka i dalje je najuspješnija po poslovanju unutar Grupe sa 18,4 posto većim ukupnim prihodima koji su u prvih devet mjeseci dostigli 1,7 milijardi kuna, te sa 50,2 posto većom dobiti iz poslovnih aktivnosti u tom razdoblju, odnosno 806 milijuna kuna. Dobit Zagrebačke banke nakon oporezivanja je manja za 1,5 posto i iznosi 564 milijuna kuna.

Grupa Zagrebačke banke s tržišnim udjelom od 30,2 posto u depozitima klijenata bankarskog sektora u Hrvatskoj i 23,1 posto u kreditima, i dalje je dominantna bankarska grupacija u Hrvatskoj, navode iz ZABA-e.

Hina