Info servis

Financijski analitičari preporučuju kupnju Plivinih dionica

Ugledni financijski analitičari, kuće Merill Lynch i Lazard London, nakon objave poslovnih rezultata Plive za 2001. godinu, u svojim su izvještajima povećali procjenu ciljane cijene po GDR-u (petina dionica) sa 16 na 18,5, odnosno 22 američka dolara, uz izričitu preporuku kupnje Plivinih dionica, izvijestili su danas novinare članovi Uprave Plive.

Financijski analitičari također ocjenjuju da dugoročna strategija Plive u izgradnji novoga međunarodnog poslovanja generičkim lijekovima, pokazuje uspjeh. Zato vjeruju da će doći do značajnog povećanja u procjeni Plivine dionice tijekom daljnjih 6 do 18 mjeseci.

Prije objave rezultata cijena dionica Plive, po GDR-u, na burzama se kretala oko 11 do 12 dolara, da bi samo dan po objavi rezultata odmah porasla 5 posto, kada je dnevnom trgovinom Plivinih udjela dosegnut iznos od čak 9 milijuna dolara, naglasili su članovi Uprave Plive na susretu s novinarima.

Poslovnu 2001. Pliva je završila uspješno, s povećanjem prihoda na ukupno 5,27 milijardi kuna i neto dobit od gotovo 1,1 milijardu kuna, što je rast od 9,3 posto po usporedivoj osnovi.

Dobit po dionici iznosi 57,44 kune, a Uprava Plive predlaže isplatu dividende u bruto iznosu od 15 kuna po dionici, što je 25 posto više od dividende isplaćene za poslovnu 2000. godinu.

Predsjednik Uprave Željko Čović najavio je da strategija Plive u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju do 2005., polazi od rasta tvrtke od 12 do 13 posto godišnje, i to na temelju snažnoga asortimana generičkih lijekova te akvizicijama, partnerstvima i osnivanjima novih tvrtki, napose u Europskoj uniji.

Do kraja 2003. Pliva će imati poslovne operacije u svim državama EU-a. To je rok do kada bi, kaže Čović, trebalo završiti restrukturiranje tvrtke, odnosno do kada bi Pliva nastavila poslovati isključivo kao globalna farmaceutska kompanija.

To dakle podrazumijeva i prodaju hotela u Braču, na otoku u Braču i kozmetike Neva kao i Adria-servisa (za administrativne usluge). Razmišlja se i o tome da se za program veterine nađe strateški partner.

Pliva u ovoj godini planira ulaganje od oko 600 milijuna kuna, na jesen otvaranje velikog istraživačkog instituta u Zagrebu te zadržavanje stope operativne dobiti na oko 20 posto.

Članovi Uprave Plive ovih su dana na tzv. road showu na kojem investitorima u Europi i SAD-a predstavljaju uspješne poslovne rezultate za 2001.

Hina