Info servis

Novi poziv za privatizaciju Slobodne Dalmacije

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) odlučio je danas obavijestiti svih šest ranijih ponuđača zainteresiranih za privatizaciju "Slobodne Dalmacije" da se svi dosadašnji postupci u vezi s privatizacijom te medijske kuće obustavljaju, te istodobno odlučio započeti novi postupak privatizacije "Slobodne".

UO HFP-a sa današnje je sjednice najavio objavu novog poziva/oglasa za prikupljanje interesa za kupnju dionica "Slobodne Dalmacije" već ovaj tjedan. Oglas bi bio otvoren 30 dana od dana objave, za čijeg bi trajanja HFP trebao pripremiti niz transakcijskih dokumenata. Potom bi slijedili razgovori s ponuđačima u idućih 30 dana koji bi morali predstaviti i svoje poslovne planove i ciljeve ulaganja, nakon čega bi bio raspisan natječaj za prikupljanje obvezujućih ponuda.

Privatizacija Slobodne Dalmacije, slijedom odluke hrvatske Vlade iz listopada, provest će se tako da se 25 posto dionica prenese društvu radi besplatnog prijenosa radnicima - dioničarima, dok bi se 5 posto državnog portfelja zadržalo do daljnjeg u portfelju HFP-a. Dio državnog portfelja, ali ne veći od onog koji je potreban da bi mali dioničari ukupno imali 25 posto dionica, ponudit će se na prodaju radnicima i financijskim ulagačima. Ostatak dionica iz državnog portfelja koji neće biti ponuđen malim dioničarima, ponudit će se na prodaju uz uvjet da kupac istovremeno dokapitalizira društvo s najmanje 80 milijuna kuna, radi tehnološke obnove (rotacije).

Predsjednik Upravnog odbora HFP-a, ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, izjavio je nakon sjednice da su dokapitalizacija i privatizacija uvjet opstanka i budućnosti "Slobodne Dalmacije" . Odbio je prigovore da sada nije pravi trenutak, ocjenjujući kako bi odgoda posao samo naštetila tvrtki, a cijeli posao mogao bi se završiti do kraja godine.

Hina