Info servis

Dolar i dalje blizu najviše razine u dva tjedna prema euru

Dolar se danas na svjetskim deviznim tržištima, unatoč blagim gubicima, uspio zadržati blizu najviše razine prema euru u posljednja dva tjedna, jer se ulagači klade da će današnja objava ključnog američkog podatka o aktivnostima u proizvodnji podržati nade u održiv gospodarski oporavak.

Dolar se do podneva blago spustio s najviših razina u dva tjedna prema euru zabilježenih u petak, na 1,1582 dolara za euro. Istodobno, prema jenu je ojačao više od jedan posto, dosegnuvši 110,34 jena.

Tržište očekuje porast indeksa poslovne klime američkog Instituta za upravljanje nabavom. Ako indeks poraste, bit će to znak nastavka snažnog gospodarskog rasta i tijekom zadnjeg ovogodišnjeg tromjesečja u Sjedinjenim Državama, nakon 7,2-postotnog skoka u trećem tromjesečju.

"U ovome je trenutku tržište usredotočeno na izglede za održiv američki gospodarski oporavak te smatra da vjerojatno nije potrebno obraćati pozornost na probleme kao što je manjak u američkoj bilanci plaćanja", kazao je Michael Klawitter, valutni strateg iz WestLB iz Londona.

Za razliku od dolara, euro nije ostvario koristi temeljem snažnih gospodarskih pokazatelja. Ulagači su nisu pridavali pozornost nizu pokazatelja o aktivnostima u proizvođačkom sektoru iz eurozone i najvećih tamošnjih gospodarstava. Uz američki gospodarski oporavak koji nadmašuje svako poboljšanje u eurozoni, jedinstvenoj je valuti to bilo od male pomoći.

"To je taj obrazac s pokazateljima iz eurozone", kazao je Klawitter. "Strukturalni problemi u eurozoni i dalje ostaju, te će za svako poboljšanje trebati više vremena".

Euro je danas ojačao prema jenu, i to oko 0,5 posto, dosegnuvši 127,83 jena.

Hina