Info servis

Banke: krediti stanovništvu 'pretekli' kredite poduzećima

Sa udjelom od 55,2 posto u ukupnoj aktivi banaka u Hrvatskoj krediti, koji iznose ukupno 101 milijardu kuna, dostigli su svoj najveći udio u aktivi u posljednje četiri godine. Istodobno, prvi je put zabilježen i veći udio kredita stanovništvu nego kredita trgovačkim društvima.

Povećanje udjela kreditiranja stanovništva pak dobrim bi se dijelom moglo tumačiti orijentacijom banaka na 'isplativije' poslove, jer su kamatne stope na kredite građanima osjetno veće nego poduzećima.

Ukupna aktiva 45 banaka u Hrvatskoj na kraju prvog polugodišta ove godine iznosila je 182,9 milijardi kuna, što je za 5 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, podaci su iz najnovijeg Biltena o bankama koji je objavila Hrvatska narodna banka.

Ukupno dani krediti (svim sektorima) stalnim su povećanjem svoje razine od kraja 2000. krajem lipnja 2003. godine, kada su iznosili 101 milijardu kuna, ostvarili svoj najveći udio, od 55,2 posto, u ukupnoj aktivi svih banaka u posljednje četiri godine.

Ukupni krediti na kraju prve polovice 2003. u odnosu na kraj 2002. porasli su za 9,4 posto ili za 8,7 milijardi kuna.

Pritom je krajem prvog polugodišta ove godine prvi put zabilježen veći udio kredita stanovništvu (46,7 posto) nego kredita trgovačkim društvima (42,4 posto). U usporedbi s krajem prošle godine udio kredita trgovačkim društvima smanjio se za 2,6 postotnih bodova, a udio kredita stanovništvu povećao za 2,2 postotna boda.

Kako navode analitičari središnje banke to je rezultat bržeg rasta kredita stanovništvu (za 14,7 posto) od rasta kredita poduzećima (za 3,1 posto) tijekom prvih šest mjeseci ove godine.

Stanje kredita stanovništvu krajem lipnja ove godine iznosilo je 47,1 milijardi kuna, što je za oko 6 milijardi više nego krajem prošle godine.

Krediti ostalim trgovačkim društvima iznosili su 40 milijardi kuna i porasli su za 2,2 milijarde kuna ili za 5,9 posto u odnosu na kraj 2002., dok su krediti javnim trgovačkim društvima istodobno smanjeni za oko 957 milijuna kuna ili za 25,3 posto, te su krajem lipnja iznosili 2,8 milijardi kuna.

Banke su istodobno u prvoj polovici ove godine povećale kreditiranje državnih jedinica, za 20,6 posto, na ukupno nešto više od 8 milijardi kuna.

Po podacima iz Biltena poslovne u banke u Hrvatskoj u prvom ovogodišnjem polugodištu ostvarile dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 1,6 milijardi kuna.

Hina