Info servis

Pula: za poduzetništvo žena, mladih i početnika dva milijuna kuna

Za kreditiranje programa poduzetničkih projekata žena, mladih i početnika na području Istarske županije Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo i ta županija osigurali su dva milijuna kuna.

Sporazum o tom projektu potpisali su danas u Puli istarski župan Ivan Jakovčić i zamjenik ministra za obrt, malo i srednje poduzetništvo Ivan Knok.

Po riječima Knoka kreditiranje će se provoditi pod iznimno povoljnim uvjetima, uz kamatnu stopu od 2 posto, dvogodišnji poček te rok otplate od dvije do deset godina. U usporedbi s postojećim sličnim kreditnim linijama vrijeme obrade kredita bit će znatno kraće budući poduzetnike ne kreditiraju poslovne banke već Ministarstvo i Županija, a također uvjet za odobrenje kredita neće biti hipoteka već kvaliteta poduzetničkog programa.

Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo u suradnji sa lokalnom samoupravom i poslovnim bankama u zadnje tri i pol godine u Istri je kreditno podržalo 477 poduzetničkih projekata, ukupno vrijednih više od 346 milijuna kuna, izvijestio je Knok.

Župan Jakovčić najavio je osnivanje garancijskog fonda kojim će Županija biti spremna jamčiti neke od poduzetničkih projekata od strateškog značaja. Pri tom je utvrdio kako novac neće biti prepreka za realizaciju kvalitetnih projekata u Istri, a jamac za povrat kredita uloženih u njih bit će županijski garancijski fond.

Hina