Info servis

Gospodarstvo Primorsko-goranske županije povećalo prihode za 10,4 posto

U gospodarstvu Primorsko-goranske županije u prvoj je polovici ove godine ostvareno 11,3 milijarde kuna prihoda i 10,8 milijarda kuna rashoda, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje prihoda za 10,4 posto te rashoda za 7,3 posto.

Najbolje su poslovali mali poduzetnici čiji su prihodi za 8,2 posto veći od rashoda, a najlošije veliki poduzetnici koji u ukupnom poslovanju na razini županije iskazuju gubitak.

Po podacima iznesenim na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća županijske Gospodarske komore u istom je razdoblju prihod od prodaje u inozemstvu povećan je za 14,1 posto, uz stalni rast izvoza usluga, a smanjenje robnog izvoza. U prvoj polovici godine ostvaren je uvoz robe od 322,6 milijuna dolara, a izvezeno je roba u vrijednosti 104,9 milijuna dolara, pa pokrivenost uvoza izvozom iznosi svega 32,5 posto.

Veći dio od ukupna prihoda gospodarstva i dobro poslovanje ostvaruju se u turizmu i trgovini te u građevinarstvu u kojemu je vrijednost radova povećana za 27,6 posto.

Broj zaposlenih u gospodarstvu povećan je za 5,2 posto na ukupno 55.247 osoba. Prosječna neto plaća u gospodarstvu iznosi 3.209 kuna.

U županiji je potkraj rujna bilo ukupno 16.522 nezaposlenih, što je 18 posto manje nego u istom razdoblju 2002. Do smanjenja je došlo radi strože primjene propisa i brisanja iz evidencija, ocijenjeno je na sjednici.

Poslovne su banke smanjile financiranje poduzetnika, pa je povećanje zajmova stanovništvu 75 posto veće u odnosu na povećanje zajmova poduzetnicima. Stoga Gospodarsko vijeće županijske Komore traži da banke omoguće poticajne uvjete za razvoj proizvodnje.

Primorsko-goranska županija je treća županija u zemlji po broju poduzetnika (5.450 poduzetnika ili 9,2 posto) te po prihodima po stanovniku (86,2 posto od državnog prosjeka).

Hina