Info servis

Seminar o novim tehnologijama upravljanja kao putu razvoja gospodarstva

Nove tehnologije upravljanja daju optimizam na putu razvoja hrvatskoga gospodarstva, u kojem i sustav poslovne inteligencije (Business Intelligence), kao vrlo sofisticirano informatičko i tehnološko rješenje, pridonosi brzom internom protoku poslovnih informacija, uštedama i stvaranju novih vrijednosti.

Istaknuo je to Zlatan Froehlich, predsjednik Komore Zagreb, na današnjem seminaru "Poslovna inteligencija - koncepti i metodologije", koji je okupio 40-tak gospodarstvenika iz različitih sektora.

Business Intelligence sustav (BI), s naglaskom na njegovoj primjeni u praksi, predstavio je Dražen Oreščanin, direktor tvrtke Poslovna inteligencija, koju su za uvođenje tog sustava angažirale već mnoge tvrtke, poput Lure, Agrokora, VIPneta, Instituta za turizam itd.

Tvrtka Poslovna inteligencija posluje već tri godine baveći se implementacijom BI sustava u praksi, kao krovnog naziva za skupinu alata i aplikacija koji omogućavaju brzo prikupljanje, analizu i distribuciju poslovnih informacija, s ciljem donošenja boljih poslovnih odluka. Pritom se poslovna inteligencija definira kao sposobnost tvrtke za brzo snalaženje i donošenje ispravnih odluka u neočekivanim situacijama.

U velikim tvrtkama vezana je uz tehnološki i informatički razvoj, no za male tvrtke to nije presudno, ali i jedni i drugi za ispravnu odluku, kako je rečeno, trebaju imati kvalitetnu informaciju.

U tehnološkom smislu BI sustav temelji se na ažurnim i pouzdanim podacima, dostupnim na svim razinama, ali sve to skupa, rečeno je, ima smisla samo uz potporu tom menadžmenta. Krajnji rezultat u tom slučaju je povećanje prihoda kroz smanjivanje fiksnih i varijabilnih troškova.

Opća je ocjena, istaknuto je na skupu, da je BI sustav koristan u svakodnevnom poslovanju, posebice u proizvodnim tvrtkama, kod analize prometa, kretanja cijena, kreiranja poslovnih izvještaja i planova. Gospodarstvenici također ističu i potrebu izgradnje eksternog sustava poslovne inteligencije, koji bi im omogućio brzi uvid u stanje na regionalnom tržištu, dakle, sagledavanje vlastite pozicije u odnosu na konkurenciju u okruženju.

Hina