Info servis

Preuzimanja potaknula kupovinu na američkim burzama

Dva sporazuma o preuzimanju vrijedna više milijardi dolara potaknula su u ponedjeljak kupovine dionica na američkim burzama.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je u takvim uvjetima 0,3 posto, na 9.608 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,9 posto, na 1.882 boda.

Cijene dionica banaka snažno su porasle nakon što je Bank of America, treća po veličini na američkom tržištu, objavila da je dogovorila preuzimanje FleetBoston Financial Corp, sedmu po veličini, za otprilike 43 milijarde dolara. Utrla je tako put novim spajanjima u tome sektoru. Dionica FleetBostona skočila je 23 posto, dok je Bank of America pala 10 posto.

Kupovinu je potaknuo još jedan sporazum o preuzimanju, težak 14 milijardi dolara. Američka tvrtka za zdravstveno osiguranje Anthem najavila je, naime, preuzimanje WellPoint Health Networksa, čime će nastati najveća američka tvrtka koja pruža usluge zdravstvenog osiguranja. Njihove dionice ojačale su za više od osam posto.

Rast cijena bio bi i veći da ulagače nije razočarao American Express, ne ostvarivši u trećem tromjesečju 'zvjezdane' poslovne rezultate. Cijena njegove dionice spustila se oko dva posto.

Inače, američka vlada jučer je objavila podatak o daljnjem rastu prodaje kuća, što pokazuje da je tržište nekretnina i dalje snažno. Prodaja kuća u rujnu je skočila neočekivanih 3,6 posto, dok je novih pala svega 0,2 posto, manje od očekivanja.

Na europskim burzama jučer je vijest o preuzimanju u američkom bankarskom sektoru također potaknula špekulativne kupovine. Londonski Ftse indeks tako je porastao 0,3 posto, na 4.251 bod. Frankfurtski DAX skočio je 1,9 posto, na 3.517 bodova.

Hina