Info servis

Poreznici: poljoprivrednici s mirovinom, neka prepišu poljoprivredu na člana obitelji

Poljoprivrednici koji se bave poljoprivredom uz rad ili mirovinu, a takvih je po podacima Porezne uprave ukupno 1.248, trebali bi tu dopunsku djelatnost prebaciti na člana obitelji kako ne bi morali dodatno plaćati doprinose.

Sličan je slučaj i za osobe u radnom odnosu koji imaju i obrt, jer oni dosad nisu bili dužni plaćati po tom osnovu doprinose. Jedno je to od mogućih rješenja koja se mogu čuti u Poreznoj upravi vezano uz provedbu Zakona o doprinosima za obvezna osiguranje koji se primjenjuje od 1. siječnja ove godine.

Porezna uprava, koja je preuzela podatke mirovinskog i zdravstvenog fonda krajem svibnja, poslala je tijekom ljeta rješenja za 181.000 obveznika doprinosa. I tu nema većih sporova.

Kako je Zakon utvrdio da se u slučaju više osnovica za plaćanje doprinosa propisanih za istog obveznika, osnovice međusobno ne isključuju (čl.95), Porezna uprava je poslala rješenja obveznicima koji su zaposleni ili u mirovini, a koji imaju registriranu poljoprivrednu djelatnost odnosno obrt ili slobodno zanimanje. Uz 1.248 poljoprivrednika, tu je i 11.577 osoba s obrtom, 345 slobodnih zanimanja te 438 s drugom samostalnom djelatnost.

U Poreznoj upravi ističu kako rješenja nemaju nikakve veze s Upisnikom poljoprivrednika jer te podatke uopće nemaju niti znaju za njegov sadržaj. Riječ je o provedbi zakonskih rješenja temeljem podataka mirovinskog i zdravstvenog fonda, koji poreznicima šalju evidenciju o statusu i pravima osiguranika. A po tim je podacima 79.841 osiguranik po osnovi bavljenja poljoprivredom kao jedinim ili glavnim zanimanjem ili se bave samostalnom djelatnosti poljoprivrede i šumarstva. Pritom 75.962 ne plaćaju porez na dohodak, njima se doprinosi obračunavaju po stopi od 18 posto, odnosno mjesečno 382,32 kune. Od onih koji plaćaju porez na dohodak temeljem poslovnih knjiga, uz rad to čini 1.014 osoba, 234 uz mirovinu, te kao osnovnu djelatnost to obavlja 2.609 osiguranika. Njihova stopa za doprinose je 35,5 posto, odnosno 942,52 kune mjesečno. Za gotovo sve te osiguranike rješenja su izdana, ostalo je tek stotinjak neizdanih rješenja. Poreznici su svjesni problema osoba koje su u stalnom radnom odnosu i na temelju dopunske djelatnosti ne ostvaruju nikakav prihod, a Porezna ga uprava tereti za mjesečni iznos doprinosa. Ti su iznosi veliki i sada se, kažu u Poreznoj upravi, "intenzivno traže rješenja". Istodobno su posebnim uputama pojasnili da se obveznicima doprinosa temeljem čl. 95 Zakona, ako ti doprinosi nisu plaćeni u propisanom roku, za vrijeme od 1. siječnja do 31. prosinca ove godine neće obračunavati zatezne kamate. Jedno od mogućih rješenja je da se doprinosi u takvim slučajevima obračunaju na bazi ostvarenog dohotka. Problem se odnosi i na novinare-autore koji vode poslovne knjige, kojima je bez obzira na prihod utvrđena mjesečna obveza plaćanja doprinosa. U Poreznoj se upravi čude zašto su novinari pristali na sustav vođenja poslovnih knjiga, jer im je povoljnije da u njemu nisu.

Hina