Info servis

Solidna poslovna izvješća podigla cijene američkih dionica

Solidne zarade korporacija poput proizvođača pisača Lexmark Internationala potaknule su rast očekivanja ulagača u pogledu zarada ostvarenih u trećem ovogodišnjem tromjesečju, pa su u ponedjeljak porasle cijene američkih dionica.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,6 posto, na 9.777 bodova. Tehnološki Nasdaq skočio je 0,7 posto, na 1.925 bodova. Prošloga tjedna burzovni su indeksi dosegnuli najviše razine od početka 2002. uslijed dobrih poslovnih izvješća za treće ovogodišnje tromjesečje.

Očekuje se da će ovaj tjedan biti objavljen najveći broj poslovnih izvješća. Najviše je porasla cijena dionica Lexmarka, 10 posto, jer je kompanija objavila da je ostvarila rast prihoda od čak 11 posto, te je predvidjela veću zaradu u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju. Već nakon zatvaranja burze poslovne rezultate objavili su Texas Instruments, najveći proizvođač mikročipova za bežične telefone, te kompanija koja se bavi nekretninama Cendant Corp. Njihove su dionice ojačale u elektroničkoj trgovini po objavi porasta zarada.

Kalendar objavljivanja gospodarskih pokazatelja ovoga je tjedna nešto manje zgusnut, tako da analitičari ističu kako će pozornost ulagača biti isključivo okrenuta korporativnim izvješćima. Na europskim burzama jučer su burzovni indeksi nastavili rasti, ponajviše zbog jačanja dionica financijskih institucija. Londonski Ftse indeks porastao je 0,08 posto, na 4.347 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 1,2 posto, na 3.559 bodova.

Hina